Wpływ wybranych czynników na kondycję wysokowydajnych krów rasy montbeliarde The influence of some factors on body condition of high-yield Montbeliarde cows
W analizie wykorzystano 4863 oceny kondycji krów rasy montbeliarde utrzymywanych w gospodarstwie
MONTAGRO Sp. z o.o. W 2011 roku stado liczyło 248 krów o przeciętnej wydajności
jednostkowej 9782 kg mleka. Kondycję krów oceniano raz w miesiącu (od IX 2009
do XI 2011 roku) w 5-punktowej skali z dokładnością do 0,25 pkt. Stwierdzono, że na kondycję
krów oraz frekwencję różnych ocen istotnie wpływała kolejna laktacja, sezon wycielenia i
sezon badań, dobowa wydajność FPCM, okres po wycieleniu oraz poziom mocznika w mleku.
Najwyższe średnie oceny stwierdzono w II-III laktacji, u krów wycielonych jesienią oraz
charakteryzujących się najniższą dobową wydajnością. Przy najwyższym poziomie mocznika
(>300 mg/l) oraz w trzech pierwszych miesiącach po wycieleniu rezerwy energetyczne krów
montbeliarde oceniono najniżej. Przeprowadzone badania wskazują, że pomimo stosowanego
w stadzie systemu żywienia TMR, nie wszystkie krowy charakteryzowały się optymalną kondycją.
Stwierdzono bowiem zwiększanie się frekwencji ocen wskazujących na zatuczenie krów w
kolejnych laktacjach i okresach po wycieleniu oraz przy zmniejszającej się wydajności mleka i
malejącym poziomie mocznika w mleku. Uzyskane wyniki mogą być wykorzystane w praktyce
w zarządzaniu stadem, zwłaszcza optymalizacji żywienia w oborach wolnostanowiskowych,
m.in. przy kierowaniu krów do poszczególnych grup technologicznych (żywieniowych).
The study employed 4863 body condition scores, determined in the Montbéliarde cows from
MONTAGRO farm. In 2011 an average cows’ population of the herd was equal to 248 heads and their
annual milk yield amounted to 9782 kg of milk. Body condition of the cows was determined once a
month (from September 2009 to November 2011), according to the 5-point scale, with increments of
0.25 points. It was found that changes of cows’ body condition as well as the frequency of various
scores were significantly influenced by subsequent lactation, calving and scoring season, daily FPCM
yield, period after calving and urea level in milk. The highest average scores were found in II-III
lactation, in the cows calved in the autumn and in the cows characterized by the lowest daily milk yield.
The lowest scores were found at the highest level of urea in milk (300 mg/l) and between the 5th to
7th month after calving. The study showed that not all cows were characterized by a proper condition,
despite TMR feeding has been used. There was found an increase of the frequency of excessively high
scores in successive lactations and periods after calving and in the case of the declining milk yield
and in decreasing of milk urea level. The results obtained can serve as guidelines in dairy cattle
management, especially in the nutrition optimizing in loose housing, including the managing of cows
in each technological-nutrition group.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00