Wybrane parametry jakości mięsa babki szczupłej (Neogobius fluviatilis pallas) odłowionej z Wisły Selected meat quality parameters of pontian monkey goby (Neogobius fluviatilis pallas) fished in the Vistula River
Celem pracy było określenie wybranych parametrów jakości mięsa babki szczupłej (Neogobius fluviatilis
Pallas) – gatunku ryb obcych dla polskiej ichtiofauny – odłowionej z Wisły. Ryby podzielono na
trzy grupy wiekowe. Do badań pobrano nadosiową część mięśnia bocznego wielkiego ze środkowej części
tułowia wraz ze skórą. W mięsie oznaczono zawartość: białka, tłuszczu, kwasów tłuszczowych, wody oraz
cholesterolu całkowitego. Średnia zawartość tłuszczu wahała się od 1,04 do 1,13 %, a cholesterolu – od
74,28 do 79,94 mg·100 g-1. W przypadku tych dwóch parametrów nie stwierdzono statystycznie istotnych
(p 0,05) różnic pomiędzy osobnikami o różnej długości ciała. Różnice statystycznie istotne (p 0,05)
wystąpiły pomiędzy średnimi zawartościami białka (18,52 ÷ 21,06 %) oraz wody (77,98 ÷ 78,74 %)
w mięsie ryb o różnych długościach ciała. Największy udział stanowiły kwasy PUFA (od 39,90 do
40,80 % wszystkich kwasów tłuszczowych), zaś w najmniejszych ilościach oznaczono MUFA (od 25,98
do 28,78 %). W grupie SFA największy udział miał kwas C16:0, wśród MUFA – C18:1 n-9, a spośród
PUFA w największych ilościach oznaczono kwas C20:5 n-3. Współczynnik n-3/n-6 wynosił od 1,33 do
1,44 i nie stwierdzono różnic statystycznie istotnych (przy p 0,05) pomiędzy osobnikami o różnej długości
ciała. Wartości AI i TI wynosiły odpowiednio: od 0,39 do 0,42 i od 0,31 do 0,32.
The objective of the study was to determine some parameters of the meat quality of pontian monkey
goby (Neogobius fluviatilis Pallas), an alien fish species in the Polish ichthyofauna, fished in the Vistula
River. The fish were divided into age-based groups. Muscle samples (flesh and skin) for analyses were
taken from the large side muscle of the fish body above the lateral line. The content of protein, fat, fatty
acids, cholesterol, and water were determined in the meat. The mean content of fat was between 1. and
1.13 % and that of total cholesterol between 74.28 and 79.94 mg·100 g-1. In the case of those two parameters,
no statistically significant differences (p 0.05) were reported among the fish individuals showing
different body length. Statistically significant differences (p 0.05) were determined in the mean content
values of protein (18.52 - 21.06 %) and water (77.98 - 78.74 %) in the meat of fish of different body
length. The percent content of PUFA was the highest (from 39.90 to 40.80 % of all the fatty acids); the
content of the MUFA determined was the lowest (from 25.98 to 28.78 %). In the group of SFA, the content
of C16:0 acid was the highest, in the group of MUFA, the highest content was that of C18:1 n-9, and
in the group of PUFA that of C20:5 n-3. The n-3 / n-6 ratio ranged from 1.33 and 1.44 and no statistically
significant differences (at p 0.05) were found between the individuals of different body length. The AI
and TI values ranged from 0.39 to 0.42 and from 0.31 to 0.32, respectively.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00