Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywnosc antylisteryjna diwercyny i tradycyjnych konserwantow zywnosci

Tytuł:
Aktywnosc antylisteryjna diwercyny i tradycyjnych konserwantow zywnosci
Autorzy:
Sip, A
Grajek, W
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/828189.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Tematy:
zagrozenia zdrowia
konserwanty
zywnosc
kontrola sanitarna
Listeria monocytogenes
diwercyna
aktywnosc bakteriobojcza
bakterie
bakteriocyny
skazenie zywnosci
health hazard
preservative
food
sanitary control
divercin
bactericidal activity
bacteria
bacteriocin
food contamination
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2003, 10, 2; 5-16
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zbadano skuteczność antylisteryjnego działania diwercyny stosowanej w połączeniu z NaCl, kwasem mlekowym, kwasem cytrynowym, azotanem(V) sodu i benzoesanem sodu. Przeprowadzone badania wykazały, że 1-2% NaCl obniża aktywność bakteriocyny w stosunku do bakterii Listeria monocytogenes, natomiast 5-10% NaCl zwiększa ją. Ustalono również, że kwas mlekowy i cytrynowy, stosowane w stężeniu powodującym obniżenie pH do poziomu ok. 4,5, ograniczają zdolność diwercyny do oddziaływania na L. monocytogenes. Stwierdzono również, że mieszanina złożona z 200 AU/ml diwercyny i 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu silniej ogranicza rozwój badanych bakterii niż pojedyncze jej składniki. Stosowanie NaCl w stężeniu powyżej 5% oraz 1000-2000 mg/l benzoesanu sodu w połączeniu z diwercyną powinno pozwolić na lepsze zabezpieczenie żywności przed rozwojem patogénnych bakterii z rodzaju Listeria.

Efficacy of divercin in combination with traditional preservatives against Listeria monocytogenes Scott A. was examined. The results of investigation show that 1-2% NaCl addition decreased divercin activity, whereas 5-10% NaCl addition had synergistic effect on its activity. It was also found that the decrease of pH value to 4.5 using lactic acid or citric acid limited divercin bactericidal activity. The activity of divercin is also influenced by other substances. Thus, the presence of 200 AU/ml of divercin combined with 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate inhibited Listeria growth greater than these individual substances. The combination of divercin and sodium benzoate showed the best antilisterial activity. After 24 h of incubation a complete inactivation of L. monocytogenes was achieved. It was proved that using divercin in combination with 5-10% NaCl and 1,000-2,000 mg/1 sodium benzoate may be better method for food protection against Listeria contaminations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies