Badano wpływ zmiennego dodatku oleju rzepakowego, nasion lnu i alfa-tokoferolu, na charakterystykę kropel lipidowych obecnych w mięśniach kurcząt brojlerów - mieszańców między liniowych Vedetta. Do badań histochemicznych pobrano wycinki mięśnia piersiowego powierzchniowego Musculus pectoralis thoracica i mięśnia udowego Musculus iliotibialis. Analiza mikrostruktury dotyczyła oceny ilości, wielkości, kształtu, form występowania i miejsca zalegania kropel lipidowych w tkance łącznej i sarkoplazmie. Badania wykonano przy zastosowaniu komputerowego systemu analiz obrazów mikroskopowych. Stwierdzono, że istnieje zależność pomiędzy ilością dodanego oleju rzepakowego, nasion lnu i alfa- tokoferolu do paszy a wielkością i sposobem rozmieszczenia kropel lipidowych w tkance łącznej mięśni kurcząt i sarkoplazmie.
The microscopic examination of lipid droplets in the muscles of chicken (hybrids of Vedetta line) was conducted. The section of superficial breast muscle (.Musculus pectoralis thoracica) and thigh muscle (Musculus iliotibialis) were prepared for histochemical analysis. The microstructure analysis concerned quantity, size, and shape form of lipid droplets and their occurrence in the sarcoplasma and connective tissue. The computer analysis of microscopic images was conducted. The influence of rape oil, flaxseeds and α-tocopherol additions to the fodder of chicken on the size and manner of lipid droplets distribution in the sarcoplasma and connective tissue was stated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00