Celem pracy było określenie składu polifenolowego owoców sześciu odmian jeżyny uprawnej, w tym
rozpowszechnionych w użytkowaniu: ‘Orkan’ i ‘Gaj’ oraz czterech nowych: ‘Ruczaj’, ‘Polar’, ‘Brzezina’,
‘Leśniczanka’ oraz wyznaczenie zmienności zawartych w nich głównych grup polifenoli.
Materiałem do badań były owoce jeżyny wymienionych odmian, które pozyskano z Sadowniczego
Zakładu Doświadczalnego Instytutu Ogrodnictwa w Brzeznej. W owocach oznaczono zawartość podstawowych
grup polifenoli: antocyjanów, elagotanin i flawan-3-oli z zastosowaniem metody HPLC. W jeżynach
stwierdzono zawartość: antocyjanów – 210 ÷ 465 mg/100 g ś.m., elagotanin – 53 ÷ 320 mg/100 g
ś.m. i flawan-3-oli – 121 ÷ 282 mg/100 g ś.m., a suma polifenoli wynosiła 556 ÷ 898 mg/100 g ś.m. Istotnie
większą zawartością antocyjanów cechowały się owoce odmiany ‘Ruczaj’ (465 mg/100 g ś.m.),
a istotnie mniejszą jeżyny ‘Polar’ (210 mg/100 g ś.m.), jednak ta odmiana charakteryzowała się istotnie
większą zawartością elagotanin (319 mg/100 g ś.m.). Głównym antocyjanem owoców wszystkich odmian
był cyjanidynyno-3-O-glikozyd (79 ÷ 91 % sumy antocyjanów). Suma zawartości i wzajemne udziały
elagotanin: lambertianiny C i sanguiny H-6 w owocach jeżyny były istotnie zróżnicowane w zależności od
odmiany i mogą być rozważane jako kryterium podobieństwa. Duża zawartość sumy polifenoli w jeżynach
odmian ‘Ruczaj’, ‘Polar’ i ‘Gaj’ może być dodatkowym czynnikiem wpływającym na upowszechnianie
tych odmian w uprawie.
The objective of the study was to determine the polyphenolic composition of six blackberry cultivars,
including the prevalently used Orkan and Gaj, and of four novel cultivars: Ruczaj, Polar, Brzezina, and
Leśniczanka, as well as to determine the variability of main groups of polyphenols contained therein.
Fruits of the above named cultivars constituted the research material; they were acquired from
a Sadowniczy Zakład Doświadczalny Instytut Ogrodnictwa in Brzezna (Experimental Station for Fruit
Growing, Institute of Horticulture in Brzezna, Poland). In the fruits, the basic groups of polyphenols were
determined using a HPLC method: anthocyanins, ellagitannins, and flavan-3-ols. It was found that
the contents of those polyphenols in blackberries were as follows: anthocyanins between 210 and
465 mg/100 g FW, ellagitannins between 53 and 320 mg/100 g FW, and flavan-3-ols between
121 - 282 mg/100 g FW; the total polyphenols were between 556 and 898 mg/100 g FW. The fruits of the
Ruczaj cultivar were characterized by a significantly higher amount of anthocyanins (465 mg/100 g FW)
and the Polar blackberries by a significantly lower amount of anthocyanins (210 mg/100 g FW.); however,
the latter cultivar was characterized by a significantly higher amount of ellagitannins (319 mg/100 g FW).
In the fruits of all the cultivars, cyanidin-3-O-glucoside was the main anthocyanin (79 - 91 % of total
anthocyanins). In the blackberry fruits, the total contents of two ellagitannins: lambertianin C and sanguiin
H-6, and their reciprocal percent contents were significantly different depending on the type of cultivar;
thus, they could be considered to be a criterion for similarity. A high content of total polyphenols in the
Ruczaj, Polar, and Gaj cultivars could be a further factor when popularizing the cultivation of those cultivars.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00