Podstawowy skład chemiczny oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów czterech ras użytkowanych w intensywnych technologiach chowu
Podstawowy skład chemiczny oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku krów czterech ras użytkowanych w intensywnych technologiach chowu Basic chemical composition, proportion of fatty acids, and cholesterol content in milk of four breeds of cows used in the intensive husbandry technologies
Określono podstawowy skład chemiczny oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu
w próbach mleka pobranych od krów 4 ras, tzn. polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej –
PHF HO (269 prób) i czerwono-białej – PHF RW (302), simentalskiej – SM (240) oraz jersey – JE (335).
Wykazano, że w intensywnej technologii chowu największą dobową wydajność mleka uzyskiwano od
krów rasy PHF HO (średnio 25,8 kg). Niewiele mniejszą wydajność mleka (23,2 kg) uzyskiwano również
od krów rasy SM (reprezentujące kombinowany typ użytkowy), zachowując jednocześnie bardzo korzystną
proporcję białka do tłuszczu (0,86). Mleko krów rasy SM zawierało istotnie najwięcej (p ≤ 0,05) krótko-
i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (SFAsmc), natomiast mleko od krów rasy
PHF HO i JE charakteryzowało się istotnie wyższym (p ≤ 0,01) udziałem długołańcuchowych nasyconych
kwasów tłuszczowych (SFAlc). Udział CLA w mleku wszystkich analizowanych ras krów był dość niski,
przy czym istotnie najwyższy (p ≤ 0,01) – w mleku krów ras JE (0,35 %) i SM (0,33 %), a najniższy –
PHF HO (0,23 %). Największą (p ≤ 0,01) zawartość cholesterolu stwierdzono w mleku krów rasy PHF
RW (25,39 mg/100 ml), najmniejszą zaś w mleku krów rasy JE (15,71 mg/100 ml). Faza laktacji, w tym
systemie użytkowania (intensywnym) nie miała istotnego wpływu na udział kwasów tłuszczowych i zawartość
cholesterolu w mleku. Oceniając równoczesny wpływ rasy i fazy laktacji stwierdzono istotne
interakcje (p ≤ 0,01) w przypadku wydajności dziennej, zawartości tłuszczu i suchej masy, a przy p ≤ 0,05
– zawartości białka i laktozy.
There were analyzed the basic chemical composition, proportion of fatty acids, and cholesterol content
in milk samples obtained from four breeds of cows, i.e. Polish Holstein-Friesian – Black and White variety
– PHF HO (269 samples) and Red and White variety – PHF RW (302), Simmental – SM (240), and Jersey
– JE (335). It was proved that in the intensive husbandry technology, the PHF HO cows had the highest
daily milk yield (25.8 kg per day on average). The SM cows (representing a combined type of use) obtained
a slightly lower milk yield (23.2 kg) together with a very advantageous protein to fat ratio (0.86).
Milk from the SM cows had significantly the highest (p ≤ 0.05) content of short- and medium chain saturated
fatty acids (SFAsmc), while milk from PHF HO and JE cows was characterized by a significantly
(p≤0.01) higher proportion of long-chain saturated fatty acids (SFAlc). The content of CLA in milk from
all the cow breeds analysed was rather low with significantly the highest percent level in milk from JE
cows (0.35 %, at p ≤ 0.01) and SM cows (0.33 %, at p ≤ 0.01), and the lowest in milk from the PHF HO
cows (0.23 %). The highest content of cholesterol (25.39 mg/100 ml) was reported in milk from the PH
FEW cows, and the lowest in milk from the Jersey cows (15.71 mg/100 ml). The stage of lactation in that
(intensive) livestock farming had no significant effect on the proportion of fatty acids and cholesterol
content in milk. While comparing the simultaneous effect of breed and stage of lactation, significant interactions
were found (p ≤ 0.01) among the daily milk yield, percent level of fat, and dry matter (p ≤ 0.01),
and among the protein and lactose contents (p ≤ 0.05).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00