Influence of distillation method on the chemical composition of essential oils isolated from different parts of sweet basil (Ornithogalum saundersiae L.) cv ‘Cinnamon’
Influence of distillation method on the chemical composition of essential oils isolated from different parts of sweet basil (Ornithogalum saundersiae L.) cv ‘Cinnamon’ Wpływ metody destylacji na skład chemiczny olejków eterycznych wyizolowanych z różnych części bazylii pospolitej (Ornithogalum saundersiae L.) odmiany ‘Cinnamon’
Skład chemiczny olejków eterycznych, wyizolowanych na drodze hydrodestylacji
i destylacji z parą wodną z kwiatostanów i liści z łodygami bazylii pospolitej odmiany ‘Cinnamon’,
badano metodą GC-MS. (E)-Cynamonian metylu, linalol i estragol stanowiły dominujące
składniki wszystkich analizowanych olejków. Aczkolwiek, porównując obie metody destylacji,
wykazano, że w przypadku olejków otrzymanych z kwiatostanów zawartość (E)-cynamonianu
metylu, estragolu, eugenolu i (Z)-cynamonianu metylu była większa w olejku wyizolowanym na
drodze hydrodestylacji, natomiast zawartość β-selinenu, β-eudesmolu i α-selinenu była większa
w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną. W przypadku olejków wyizolowanych
z liści z łodygami więcej (E)-cynamonianu metylu i (Z)-cynamonianu metylu stwierdzono
w olejku otrzymanym na drodze hydrodestylacji; zawartość linalolu, β-eudesmolu i estragolu
była większa w olejku otrzymanym na drodze destylacji z parą wodną.
The chemical composition of the essential oils isolated by hydrodistillation and water-
-steam distillation from inflorescences and leaves with stems of basil (Ocimum basilicum L.)
‘Cinnamon’ were investigated by GC-MS method. (E)-Methyl cinnamate, linalool and estragole
were the dominating components in the all analyzed oil samples. Although, comparing both
methods of distillation it was proved, that in case of oils obtained from inflorescences, the
content of linalool, (E)-methyl cinnamate, estragole, eugenol and (Z)-methyl cinnamate was
higher in the oil isolated by hydrodistillation, while the content of β-selinene, β-eudesmol, and
α-selinene was higher in the oil isolated by water-steam distillation. Similarly, in case of oils
obtained from leaves with stems, the higher content of (E)-methyl cinnamate and (Z)-methyl
cinnamate was found in the oil isolated by hydrodistillation, while the content of linalool,
β-eudesmol and estragole was higher in the oil isolated by water-steam distillation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00