Jakość filetów z piersi kurcząt na rynku warszawskim w świetle wybranych wymagań rozporządzenia komisji (WE) nr 543/2008 The quality of chicken fillets on the Warsaw trade in the view of selected aspects of the commission regulation (EC) No 543/2008
Wzajemny stosunek zawartości wody do zawartości białka (W/RP) jest wykorzystywany
w wielu aktach prawnych UE jako wyznacznik poprawnej jakości mięsa.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 543/2008 wykorzystuje tę zależność w celu kontroli
nadmiernego wchłaniania wody przez tuszki kurcząt podczas ich schładzania. Graniczna
wartość ilorazu W/RP w przypadku filetów z piersi kurcząt wynosi 3,40. Badania, których
celem była weryfikacja jakości filetów dostępnych na rynku warszawskim w zakresie
przestrzegania powyższego kryterium, wykazały, że 40% przebadanych filetów (8 próbek
z 20 przebadanych od różnych dostawców) cechowało się większym niż dopuszczalny stosunkiem
wody do białka. Wskazuje to na większe niż uzasadnione technologicznie wchłanianie
wody podczas procesu produkcyjnego. Może być to wynikiem braku wymaganej
(prowadzonej raz na 8 godzin na terenie zakładu) kontroli procesu schładzania. Wydaje się
zatem celowe zintensyfikowanie kontroli jakości mięsa drobiowego w zakresie wymagań
zawartych w przytaczanym Rozporządzeniu.
Commission Regulation (EC) No 543/2008 contains a number of rules designed
to ensure the quality of both the poultry carcasses and elements obtained during dressing.
In VIII Annex of the above Regulation the methodology for “determining the total water
content of poultry cuts” in order to verify the quality of poultry meat in the terms of technologically
unjustified (resulted from the method of chilling), increased water content is
contained. As an indicator of the accuracy the cooling processes the ratio of water to protein
content (W/RP) was introduced, which in the case of chicken fillets should not exceed the
level of 3.40, regardless of the chilling method. The regulation also includes the so-called
physiological W/RP ratio, which in chicken fillets should be at the level of 3.19 ±0.12.
The vacuum-packed fillets, fillets on trays and fillets sold unpacked were analyzed. Commission
Regulation (EC) No 543/2008 is committing to conduct a study on five fillets
samples. Also allows the use of so-called complex analysis consisting on a total grinding
of five samples and analyzes performed in duplicate. Complex analysis method was chosen
during conducting this studies. Fillets were ground twice in laboratory grinder equipped
with a 3 mm plate. In the prepared samples the basic chemical composition was determined.
In order to determine the water content the drying method was used according to PN-ISO
1442:2000. The protein content was calculated from the total nitrogen content determined
according to ISO 937:1978 assuming the conversion factor for meat and dairy products
– 6.25. The studies, whose purpose was to verify the quality of fillets available on the Warsaw
trade as regards of compliance with W/RP criterion showed that 40% of analyzed fillets
(8 out of 20 tested samples from different suppliers) had higher than acceptable water to
protein ratio. This indicates a more than technological reasonable water absorption during
the manufacturing process, in spite of the required control of cooling process at the plant in
terms of the amount of water absorbed, at least once every eight hours working period. It
therefore seems purposeful to intensify the quality control of poultry meat in terms of the
requirements contained in the cited regulation.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00