Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ceny i jakość ziemniaka jadalnego na rynku siedleckim

Tytuł:
Ceny i jakość ziemniaka jadalnego na rynku siedleckim
Autorzy:
Bombik, A.
Wolska, A.
Markowska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809844.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 500
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizę rynku ziemniaka jadalnego przeprowadzono na podstawie trzyletnich badań. Do analizy rynkowych cen ziemniaka jadalnego w trzech sezonach wykorzystano dane zebrane przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Oddział w Siedlcach. Materiał do badań cech jakości stanowiły bulwy ziemniaka, będące w sieci handlowej Siedlec. Analiza bulw pozwoliła ocenić jakość oferowanych na rynku ziemniaków i określić preferencje konsumentów. Producenci ziemniaka jadalnego w okresie od sierpnia 2001 roku do czerwca 2004 uzyskiwali średnio cenę 0,63 złotego za kilogram bulw. Cena ta w sezonie 2002/2003 była wyższa o 15,25% w porównaniu do sezonu 2001/2002 i o 9,68% w stosunku do sezonu 2003/2004. Największą zmiennością w okresie od sierpnia do czerwca charakteryzowały się ceny ziemniaków jadalnych w sezonie 2002/2003. Najbardziej stabilne ceny były w sezonie 2003/2004, dla którego współczynnik zmienności był równy 50,0%. Barwę miąższu w istotny sposób modyfikowały tylko punkty zakupu, co tłumaczyć można tym, że ziemniaki do punktów sprzedaży dostarczali różni dostawcy, oferujący ziemniaki niejednolite odmianowo. Typ kulinarno-użytkowy w sposób istotny modyfikowany był przez lata badań i miesiące zakupu. Mogło to wynikać z dostosowania asortymentu oferowanych bulw do zmieniających się preferencji konsumentów. Klienci preferowali odmiany o miąższu kremowym do jasnożółtego, w typie ogólnoużytkowym z tendencją w kierunku mączystego. Duże zróżnicowanie barwy miąższu i typu kulinarno-użytkowego świadczy o różnorodności oferowanych odmian. Dominującymi odmianami na rynku są: Irys, Irga, Wineta, Anielka, Ibis i Orlik.

The analysis of edible potato market was carried out on the basis of three-year research. The data gathered by the Voivodship Agricultural Advisory Centre, Siedlce Branch, were used to analyse the market prices of edible potatoes in three seasons. The material for the examination of quality characteristics consisted of potato tubers sold in the Siedlce trade network. The tuber analysis enabled the evaluation of the quality of potatoes available on the market and determination of consumer preferences. Edible potato producers obtained an average price of 0.63 zlotys for one kilogram of tubers in the period from August 2001 to June 2004. The price was higher by 15.25% in the season 2002/2003 compared with the season 2001/2002, and by 9.68% compared with the season 2003/2004. In the period from August to June, the prices of edible potatoes sold in the season 2002/2003 were characterised by the highest variability. The most stable prices were found in the season 2003/2004 when the coefficient of variability equalled 50.0%. The tuber flesh colour was significantly modified only by the purchase points, which can be attributed to the fact that the potatoes available at the studied purchase places were supplied by different deliverers who offered tubers of different varieties. The culinary and usable type was significantly modified by the research years and the months of purchase. It probably resulted from the fact that the tubers offered to consumers were adjusted to their changing preferences. Clients preferred the varieties with creamy to pale yellow flesh and the culinary and usable type of general application with the tendency towards the starchy type. Great differentiation of the flesh colour of culinary and usable type results from a marked diversity of the offered varieties. The varieties dominating the market were: Irys, Irga, Wineta, Anielka, Ibis and Orlik.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies