Porównano 7 populacji cząbru górskiego pod względem cech morfologicznych i składu chemicznego surowca. Różniły się one wysokością roślin, kształtem i barwą liści, barwą kwiatów oraz masą ziela. W zielu badanych populacji zawartość olejku eterycznego wynosiła od 0,1% do 2,5%. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości garbników i kwasów polifenolowych.
Seven populations of winter savory were compared in respect to morphological and chemical traits. The examined populations differed in plant height, shape and colour of leaves, colour of flowers and the biomass of herb as well. The content of essential oil ranged from 0.1% to 2.5%. The investigated populations did not differ in tannin and polyphenolic acid content.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00