Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność amoniakoliazy L-fenyloalaniny i zawartość fenoli rozpuszczalnych u dwóch odmian soi różniących się wrażliwością na chłód

Tytuł:
Aktywność amoniakoliazy L-fenyloalaniny i zawartość fenoli rozpuszczalnych u dwóch odmian soi różniących się wrażliwością na chłód
Autorzy:
Szafranska, K.
Posmyk, M.M.
Janas, K.M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807895.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy porównywano wrażliwość na chłód (5°C) dwóch odmian soi (Glycine max (L.) MERR.): Essor i Aldana. Stwierdzono znaczne zahamowanie wzrostu elongacyjnego korzeni w 5°C. Efekt hamowania wzrostu utrzymywał się również po przeniesieniu roślin do warunków optymalnych 25°C i był tym silniejszy im dłużej rośliny eksponowano na działanie chłodu. Odmiana Essor jest bardziej wrażliwa, reaguje gwałtowniejszym zahamowaniem wzrostu korzeni w porównaniu do odm. Aldana. Pod wpływem niskiej temperatury (5°C) wzrasta aktywność amoniakoliazy L-fenyloalaniny (PAL, EC 4.3.1.5) i gromadzą się rozpuszczalne fenole w korzeniach obu odmian soi, w porównaniu z roślinami kontrolnymi rosnącymi w 25°C. W korzeniach odm. Essor różnica zmian aktywności PAL między korzeniami stresowanymi i kontrolnymi jest znacznie mniejsza niż u odm. Aldana. W korzeniach odm. Aldana w odpowiedzi na stres chłodu szybciej gromadzą się związki fenolowe w porównaniu z odm. Essor. Zmiany w poziomie fenoli mogą częściowo wyjaśnić różnicę w odporności na chłód.

In the presented study sensitivity to chilling (5°C) of two soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivars: Essor and Aldana, was compared. A significant inhibition of root elongation was observed at 5°C. This disadvantageous effect persisted even after seedling transfer to optimal (25°C) conditions, and increased with duration of the chilling treatment. Growth inhibition in Essor seedlings was stronger than in Aldana ones and it means that Essor cultivar was more susceptible to chilling injury at 5°C. PAL activity increased and soluble phenolics accumulated in both varieties of soybean at low temperature in comparison to the control grown at 25°C. The difference in PAL activity between stressed roots and control ones was smaller in cv. Essor than in cv. Aldana. In roots of cv. Aldana grown at chilling, phenolics accumulated faster than in cv. Essor. We suppose that changes in phenolic levels can partially explain difference in tolerance to chilling.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies