Ocena niektórych właściwości gleb oraz zawartości K, Na i Ca w jęczmieniu w północno-wschodniej części województwa katowickiego Some soil properties and the contents of potassium, sodium and calcium in barley cultivated in some communes of Katowice province
Badaniami objęto 104 próbki gleby i jęczmienia jarego zebrane w 4 gminach województwa katowickiego. W materiale roślinnym oznaczono zawartość potasu, sodu i wapnia, a w glebie zawartość potasu. Zawartość potasu w badanych glebach mieściła się w zakresie od 3,87 do 36,91 mg K₂O·100 g⁻¹ gleby. Zawartości potasu, sodu i wapnia w badanym jęczmieniu były zbliżone do wyników uzyskanych we wcześniejszych badaniach. Obliczone współczynniki korelacji wykazały zależność pomiędzy zawartością potasu w glebie a odczynem gleby, zawartością materii organicznej i pojemnością sorpcyjną gleby.
Investigation comprised 104 samples of soil and spring barley collected in 4 communes of Katowice province. Contents of potassium, sodium and calcium in plant material and content of potassium in of soil samples were determined. Potassium concentrations in examined soils ranged within 3.87-36.91 mg K₂O·100 g⁻¹ . The contents of potassium, sodium and calcium in investigated samples of spring barley were similar to the results obtained in earlier research. Calculated correlation coefficient show the dependence between potassium content in soil and soil reaction, content of organic matter and soil sorption capacity.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00