Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rośliny oleiste jako proekologiczne źródło energii

Tytuł:
Rośliny oleiste jako proekologiczne źródło energii
Autorzy:
Olejniczak, J.
Adamska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/802851.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 468
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ostatnim okresie nastąpiło wyraźne zwiększenie produkcji olejów roślinnych w świecie z przewidywaną tendencją zwyżkową. Najważniejsze rośliny oleiste, które są źródłem olejów na świecie to soja, palma, rzepak i słonecznik. Stanowią one 75% ogólnej powierzchni upraw roślin oleistych. Dbałość o ochronę środowiska, jak również kryzysy naftowe w latach 70-tych przyczyniły się do poszukiwania alternatywnych źródeł energii. W warunkach polskiego rolnictwa takim źródłem może być olej rzepakowy. Istnieją dwie możliwości wykorzystania oleju rzepakowego jako oleju napędowego. Jedną z nich jest zastosowanie oleju w naturalnej postaci jako 10-15% dodatku do oleju napędowego, druga ewentualność to przeróbka oleju przez transestryfikację za pomocą alkoholu metylowego lub etylowego na biopaliwo. Biopaliwo podczas spalania wytwarza o 50% mniej szkodliwych gazów, takich jak CO, CH i CH₄ oraz 15-krotnie mniej benzenu, a jednocześnie ulega szybkiej biodegradacji. Początki wykorzystania biodiesla jako paliwa napędowego datuje się na lata 90-te. W roku 1997 produkcja biopaliwa w krajach UE wynosiła 500 tys. ton i będzie się zwiększać w następnych latach. W Polsce badania nad możliwością wykorzystania biodiesla realizowane są w Instytucie Lotnictwa w Warszawie oraz na Politechnice Krakowskiej.

Vegetable oils become an increasingly important agricultural product of world wide importance, where the demand for seed oil has risen over 2.5 times during past twenty five years and it is almost certain this increase to be continued. Almost 75% of world vegetable oil supplies come from the four main crops, ie. soybean, oil palm, repe sseds and sunflower and it is likely to remain for the next 20 years. In the mid-seventies, with the first European oil crisis the interest in proecological energy sources began to increase. That trend was intensified when more and more consumers became aware of negative environmental consequences associated with the exorbitant gasoil and coal consumption. The development of biofuel production from oilseeds began in 1991. In 1997 that production reached about 500 thousand ton at the European level. Biodiesel guarantees an engine performance very similar to gasoil at very positive environmental impact: 80% biodegradability after 28 day, no sulphur, benzene to gasoil ratio 1:15, 50% reduction of particular emissions (CO, CH, CH₄). CO₂ or green house gas emissions should be reduced by 10% with respect to 1990. Investigations on bio-diesel application in Poland were realized at Aviation Research Institute.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies