Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ miedzi na aktywność enzymów antyoksydacyjnych w kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych

Tytuł:
Wpływ miedzi na aktywność enzymów antyoksydacyjnych w kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych
Autorzy:
Zemanek, M.
Jasiewicz, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/802224.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Schemat doświadczenia obejmował 10 obiektów ze wzrastającymi dawkami miedzi: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24; 32 mg Cu・dm⁻³). Doświadczenie prowadzono w warunkach kultur wodnych przez okres siedmiu tygodni. Miedź była akumulowana głównie w korzeniach, mniej w liściach, a najmniej w łodygach. Wzrastające stężenia miedzi w pożywce spowodowały regularny wzrost zawartości miedzi w badanych częściach kukurydzy. Natomiast wprowadzenie dawki powyżej 16 mg Cu・dm⁻³ wywołało spadek zawartości miedzi. Dawki 4 oraz 16 i 24 mg Cu・dm⁻³ podniosły aktywność katalazy (prawie dwukrotnie), wskazując na wystąpienie stresu oksydacyjnego u badanej kukurydzy. Nie odnotowano wpływu miedzi na aktywność dysmutazy ponadtlenkowej.

Experimental design comprised 10 objects with increasing doses of copper: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24; 32 mg Cu・dm⁻³). The experiment was conducted in water cultures during seven weeks. Copper was accumulated mainly in roots, less in leaves and the least in stems. Increasing concentrations of copper in nutrient solution caused a regular increase of copper content in all investigated parts of the maize. Introducing doses of copper, higher than 16 mg Cu・dm⁻³ caused a decrease of copper content. Doses of 4, 16 and 24 mg Cu・dm⁻³ increased the activity of catalase (almost 2-fold), indicating oxidative stress in investigated maize. The effect of copper on the activity of superoxide dismutase was not noted.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies