Tytuł pozycji:
Porównanie wpływu niklu w formie nieorganicznej i chelatowej na kiełkowanie ziarniaków jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.)
- Tytuł:
-
Porównanie wpływu niklu w formie nieorganicznej i chelatowej na kiełkowanie ziarniaków jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.)
Comparison of the influence of inorganic and chelatic nickel on germination of spring barley (Hordeum vulgare L.) grains
- Autorzy:
-
Molas, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/801075.pdf
- Data publikacji:
-
2002
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 488, 1
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W warunkach laboratoryjnych porównano wpływ niklu w formie nieorganicznej (NiSO₄-7H₂O) i chelatowej (Ni(II)-EDTA) na kiełkowanie ziarniaków jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) odmiany 'Poldek'. Nikiel w obu formach chemicznych w koncentracji 85 μmol·dm⁻³ zarówno w środowisku o pH 5,2, jak i pH 7,2 nie wpływał istotnie na proces kiełkowania ziarniaków badanej odmiany jęczmienia. Jednakże w koncentracjach wyższych (120-345 μmol·dm⁻³) istotnie redukował żywotność zarodków, intensywność ich oddychania oraz zdolność kiełkowania ziarniaków, jak też ich zdolność do wytworzenia siewek wartościowych biologicznie o sprawnym aparacie fotosyntetycznym pierwszego liścia właściwego. Stopień redukcji tych wskaźników wzrastał wraz ze wzrostem koncentracji niklu w podłożu i był większy w obecności nieorganicznej formy niklu niż chelatowej. Toksyczność obu badanych form niklu w stosunku do kiełkujących ziarniaków jęczmienia była większa w środowisku kwaśnym (pH 5,2) niż obojętnym (pH 7,2).
The influence of nickel in its inorganic (NiSO₄-7H₂O) and chelatic (Ni(II)- EDTA) forms on germination of spring barley grains (Hordeum vulgare L.) of Poldek cultivar was compared under laboratory conditions. In both chemical forms and at low concentration (85 μmol·dm⁻³), at either pH 5.2 and pH 7.2, the nickel did not significantly influence the germination process in studied barley grains. However, at high concentrations (120-345 μmol·dm⁻³) nickel reduced significantly the vitality of germs, intensity of their breathing, germination capacity and vigour of the grains, what was determined on basis of number and biological quality (including the efficiency of photosynthetic apparatus) of obtained seedlings. Reduction degree of these indicators rose together with increasing nickel concentration in the substrate; the reduction was stronger at the presence of inorganic nickel form than at the presence of chelatic form. The toxicity of both examined nickel forms to germinating barley grains was stronger at acid (pH 5.2) than at the neutral (pH 7.2) environment.