Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically

Tytuł:
Yield and quality of potatoes cultivated conventionally and ecologically
Plon i jakość ziemniaków uprawianych sposobem konwencjonalnym i ekologicznym
Autorzy:
Hamouz, K.
Lachman, J.
Dvorak, P.
Pivec, V.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800325.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 500
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the three-year field trials the effect of ecological cultivation of table potatoes (in comparison with conventional cultivation) on the selected factors of tuber quality was estimated. Trials were performed at two localities in the Czech Republic with seven varieties. Based on the statistical evaluation it is evident that the ecological cultivation positively affected nitrate and reducing sugar content. In ecological variant the nitrate content was by 11% lower and reducing saccharide content was by 22% lower as compared to conventional option. Contrary a negative effect of ecological cultivation was determined in total polyphenol content (by 10.2% higher) and yields per ha (by 36% lower). Cultivation method did not significantly affect the dry matter content and glycoalkaloid content.

W trzyletnich badaniach polowych obserwowano wpływ ekologicznej produkcji ziemniaków konsumpcyjnych (w porównaniu z technologią konwencjonalną) na wybrane parametry jakościowe bulw. Badania siedmiu odmian ziemniaków zrealizowano w dwóch gospodarstwach zlokalizowanych w różny regionach Czeskiej Republiki. Z oceny statystycznej uzyskanych wyników wynika, że ekologiczny sposób produkcji ziemniaków ograniczył zawartość azotanów i cukrów redukujących. W ekologicznej produkcji ziemniaków (średnia trzyletnia wszystkich badanych odmian) uzyskano o 11% mniejszą zawartość azotanów i o 22% mniejszą zawartość cukrów redukujących, w stosunku do zawartości uzyskanych w ziemniakach uprawianych konwencjonalnie. Negatywny wpływ, w ekologicznej technologii produkcji, wystąpił w zawartości związków fenolowych (wzrost zawartości o 10,2%) oraz w plonowaniu (spadek o 36%). Sposob uprawy nie miał istotnego wpływu na zawartość suchej masy i glikoalkaloidów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies