Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zwyczajów żywieniowych studentów polskich, amerykańskich i australijskich

Tytuł:
Ocena zwyczajów żywieniowych studentów polskich, amerykańskich i australijskich
Assessment of eating habits of Polish, American and Australian students
Autorzy:
Orkusz, A.
Janczar-Smuga, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/798076.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2016, 586
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sposób żywienia jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na prawidłowy rozwój człowieka. Dowiedziono, że właściwe żywienie w istotnym stopniu chroni przed wieloma chorobami, m.in.: miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, otyłością, chorobami nowotworowymi. Celem badań było porównanie wybranych zwyczajów żywieniowych wśród polskich, amerykańskich i australijskich studentów. W badaniach wzięło udział 181 respondentów z Polski i po 90 z Australii i ze Stanów Zjednoczonych Ameryki. Dane uzyskano metodą wywiadu przy użyciu kwestionariusza zawierającego standaryzowane odpowiedzi do wyboru. Główne błędy żywieniowe popełniane przez studentów to dojadanie między posiłkami oraz mała aktywność fizyczna. Samoocena racjonalnego odżywiania potwierdziła, że studenci z Polski mają świadomość złych nawyków żywieniowych, podczas gdy większość studentów z Ameryki i Australii oceniła swój sposób żywienia jako prawidłowy. Studenci z Polski zdecydowanie preferowali obróbkę termiczną związaną ze smażeniem, podczas gdy Amerykanie z grillowaniem, a Australijczycy z pieczeniem. Narodowość miała wpływ na zwyczaje żywieniowe badanych studentów.

Nutrition is one of the most important factors influencing the proper development of human and the maintenance of good health until advanced old age. It is a proven fact that proper diet to some extent protects against of such diseases as atherosderosis, arterial hypertension, obesity and cancer. The aim of this work was to compare of selected dietary habits and physical activity of Polish, American and Australian students. The research was conducted at the turn of 2013 and 2014. The study involved 181 participants from Poland and 90 from America and Australia. The data were gathered by an interview method based on the questionnaire with multiple choice answers. Students involved in the study answered a set of questions concerning chosen eating habits (number and type commonly consumed meals, additional eating between them, frequency of consumption of selected groups of food products), physical activity. The statistical analyses were processed with the Statistica data analysis software system, version 10.0 (Statsoft, Inc. 2010). The results showed the statistically essential nationality influence on dietary habits of investigated students. The respondents usually took three or four meals daily. The most common dietary mistakes in the investigated group were: additional snacks between meals (more than 80% of American and Australian students ate snacks between main meals), high fast food products consumption, and a low level of physical activity. The self-evaluation of the proper nutrition is very critical and it confirms that Polish students are aware of bad habits, while students from America and Australia considered their nutritional habits as a correct ones. Polish students liked mostly fried food, Americans preferred mostly grilled and Australians roasted food. The results indicate the need for shape a healthy lifestyle among students.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies