Badania nad wpływem nawożenia siarką elementarną na zawartość miedzi i cynku w roślinach i glebie przeprowadzono w oparciu o 2-letnie doświadczenie wazonowe. Podłożem użytym w doświadczeniu były trzy gleby o zróżnicowanym składzie granulometrycznym oraz zawartości siarki ogólnej i siarczanowej.
Rośliną doświadczalną w pierwszym roku badań była gorczyca uprawiana w plonie głównym i poplonie. W drugim roku badań testowano kukurydzę w plonie głównym i grykę w poplonie. W doświadczeniu zastosowano zróżnicowane nawożenie siarką 1 g (S₁), 2 g (S₂), 3 g (S₃) na wazon w postaci nawozu Wigor S. W wyniku przeprowadzonego doświadczenia stwierdzono, że wzrastające dawki siarki przyczyniły się do zakwaszenia gleb, co powodowało wzrost zawartości i pobrania Cu i Zn przez rośliny. Zawartość i pobranie miedzi oraz cynku przez rośliny było największe na glebie bardzo lekkiej i średniej, a mniejsze na glebie ciężkiej. Zastosowane nawożenie siarką nie wpłynęło na zawartość w glebach miedzi i cynku ekstrahowanych roztworem 1 mol HCl·dm⁻³.
The influence of elemental sulphur fertilization on the contents of copper and zinc in soil and plants was studied in 2-year pot experiment. Three soils of different granulometric composition and different contents of total and sulphate sulphur were used in the experiment. In the first year of research mustard was cultivated as a main and aftercrop, in the second year: maize as a main crop and buckwheat as aftercrop. Differentiated doses of sulphur 1 g (S₁), 2 g (S₂), 3 g (S₃) in form of Wigor S fertilizer were applied in the experiment.
The research carried out enabled to state that different doses of sulphur contribute to soil acidity, rose the content and uptake Cu and Zn by plants. Content and uptake of copper and zinc were the highest on very light and medium soils, but less on heavy soil. Application sulphure fertilization did not influence the contents in the soil of Zn and Cu in 1 mol HCl·dm⁻³ extraction solution.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00