Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wilgotności buraka ćwikłowego na wartość jego ciepła właściwego

Tytuł:
Wpływ wilgotności buraka ćwikłowego na wartość jego ciepła właściwego
Autorzy:
Skorupska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/796836.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 454, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań wpływu wilgotności (zawartości wody) na ciepło właściwe buraka ćwikłowego. Ciepło właściwe opisano równaniami funkcji wykładniczej.

Specific heat of red beet in the range of temperatures from 40 to 103°C as well as moisture content from 0.2 to 84% (2.004-10⁻³ - 5.25 kg water/kg d.m.) were tested using the method of Differential Scanning Calorimetry. At a given temperature and depending on water content the course of specific heat was found to be in accordance with exponential function. The influence of moisture or water content on specific heat of red beet has been described with empirical equations. High compatibility was found between the specific heat values determined experimentally and those calculated by the equation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies