Tytuł pozycji:
Efektywność ekologicznych gospodarstw mlecznych na tle ogółu indywidualnych gospodarstw mlecznych
- Tytuł:
-
Efektywność ekologicznych gospodarstw mlecznych na tle ogółu indywidualnych gospodarstw mlecznych
Efficiency of organic dairy farms in comparison with individual dairy farms as a whole
- Autorzy:
-
Komorowska, D.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/791085.pdf
- Data publikacji:
-
2016
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich; 2016, 103, 1
2353-4362
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem opracowania jest ocena efektywności gospodarowania zasobami produkcyjnymi
w ekologicznych gospodarstwach mlecznych na tle efektywności zasobów ogółu
indywidualnych gospodarstw mlecznych. Zaprezentowane w opracowaniu wyniki badanych
gospodarstw wskazują na znacznie niższy poziom produktywności czynników wytwórczych w
gospodarstwach ekologicznych, co było efektem mniejszej skali produkcji mleka oraz mniejszej
wydajności mlecznej krów utrzymywanych w tych gospodarstwach. Dochodowość zasobów była
także mniejsza w gospodarstwach ekologicznych, ale już nie tak znacznie, jak ich produktywność,
do czego przyczynił się wyższy poziom dopłat pozyskiwanych przez gospodarstwa ekologiczne.
The aim of the study is to assess resource efficiency of organic dairy farms in comparison with individual dairy
farms in Poland as a whole. The results of the study on the surveyed farms show that the level of productivity of
production factors on organic farms was much lower, which was the result of a smaller scale of milk production
and lower milk yield of cows on these farms. The profitability of resources was also lower on organic farms, but the
difference was not as big as in the case of productivity, which was due to higher subsidies received by organic farms.