Tytuł pozycji:
WPŁYW STANU ODŻYWIENIA NA JAKOŚĆ ŻYCIA PACJENTÓW Z MARSKOŚCIĄ WĄTROBY
- Tytuł:
-
WPŁYW STANU ODŻYWIENIA NA JAKOŚĆ ŻYCIA PACJENTÓW Z MARSKOŚCIĄ WĄTROBY
- Autorzy:
-
Korpys, Martyna
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/765375.pdf
- Data publikacji:
-
2017
- Wydawca:
-
Mazowiecka Uczelnia Publiczna w Płocku
- Źródło:
-
Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej; 2017, 1
2450-8624
2544-2538
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
StreszczenieMarskość wątroby jest jedną z najbardziej niebezpiecznych i uciążliwych współczesnych nam chorób. Przyczyn prowadzących domarskości jest bardzo wiele, może być spowodowana wirusem żółtaczki zakaźnej lub nadmiernym i częstym spożywaniem alkoholu.CelCelem pracy było określenie wpływu stanu odżywienia na jakość życia pacjentów z marskością wątroby oraz zbadanie czynnikówmających ogólny wpływ na jakość życia.Materiał i metodyNajważniejszy element pracy stanowi część badawcza, w której przedstawiono wyniki badania ankietowego, kwestionariuszem WHOQOL– BREF, grupy 40 osób leczonych na oddziałach dwóch bydgoskich szpitali. Wyniki przedstawiono w formie tabel i wykresów.WynikiChorzy różnią się od siebie pod względem oceny jakości życia. Na jakość życia pacjentów z marskością wątroby wpływ mają takie czynniki,jak: płeć, wykształcenie, choroby współistniejące. Chorzy z marskością wątroby różnią się od siebie pod względem preferowanychzachowań zdrowotnych.WnioskiStan odżywienia wpływa na jakość życia pacjentów z marskością wątroby.Słowa kluczowe: jakość życia, stan odżywienia, marskość wątroby.