Comparison of antioxidant activities of fractionated extracts from seedlings and herb of Chelidonium majus L. using DPPH, ABTS and FRAP methods Porównanie działania antyoksydacyjnego frakcjonowanych wyciągów z siewek i ziela Chelidonium majus L. przy użyciu metod DPPH, ABTS i FRAP
Introduction: Our study is a part of a trend of studies on the antioxidative properties of
Chelidonium majus extracts or their fractions suggesting that antioxidant activities may depend
on total flavonoid and/or alkaloid contents. Objective: This study focused on the examination
of antioxidative activities of full water extract, non-protein fraction and protein
fraction of the extract from aerial parts of mature plants and young seedlings. Methods:
Total flavonoid and alkaloid contents were evaluated by spectrometric methods. Quantitative
determination of chelidonine, coptisine, sanquinarine, berberine was made by HPLCUV.
The antioxidative activities were evaluated using (1) 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl
(DPPH), (2) 2,2’-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging
and (3) ferric reducing antioxidant power (FRAP) methods. Results: All concentrations
of herb extracts exhibited higher antioxidant capacities than extract from seedlings. Two
antioxidant tests (DPPH, FRAP) showed that full water extract from herb had the highest
antioxidant activity, while its non-protein fraction and protein fraction showed lower antioxidant
activity. It was found that the full water extract from herb contained the highest
concentrations of flavonoids and alkaloids when compared with other samples. Conclusion:
Our findings suggest that chelidonine and coptisine especially could be responsible
for the observed changes in the extract antioxidant activity, because these alkaloids were
determined in the highest concentration in full water extract from herb. It cannot be also
excluded that the observed variables values between extracts and their fractions from herb
or from seedlings may also be the result of interactions between flavonoids and other
chemical compounds.
Wstęp: Nasze badania, będąc częścią trendu badawczego skupiającego się na ocenie aktywności
antyoksydacyjnej ekstraktów i ich frakcji z Chelidonium majus wskazują, że działanie
przeciwutleniające może być zależne od całkowitej zawartości flawonoidów i/lub
alkaloidów. Cel: W badaniu skupiono się na ocenie aktywności antyoksydacyjnej ekstraktów
z ziela dojrzałych roślin oraz siewek Ch. majus (pełny ekstrakt wodny, jego frakcja bezbiałkowa
i frakcja białkowa). Metody: Całkowita zawartość flawonoidów oraz alkaloidów
była oznaczana metodami spektrofotometrycznymi. Ilościową zawartość chelidoniny, koptyzyny,
sanquinaryny, berberyny określono metodą HPLC-UV. Aktywność antyoksydacyjną
oceniano przy użyciu (1) wolnego rodnika DPPH (2,2-difenylo-1-pikrylohydrazyl), (2) ABTS
(kwas 2,2’–azynobis-(3-etylobenzotiazolino-6-sulfonowy)) oraz metodą (3) oznaczania
zdolności redukowania jonów żelaza (FRAP). Wyniki: Wszystkie stężenia ekstraktów z ziela
wykazywały większą pojemność antyoksydacyjną w porównaniu z ekstraktami z siewek.
W dwóch testach antyoksydacyjnych (DPPH, FRAP) wykazano, że pełny ekstrakt wodny
z ziela wywierał największą aktywność antyoksydacyjną, natomiast frakcje białkowa i bezbiałkowa
tego ekstraktu wykazywały niższą aktywność. Pełny ekstrakt wodny z ziela zawierał
najwyższe stężenie flawonoidów i alkaloidów w porównaniu z innymi analizowanymi
próbkami. Wnioski: Wyniki badań sugerują, że szczególnie chelidonina i koptyzyna
mogą być odpowiedzialne za obserwowane zmiany w aktywności antyoksydacyjnej z uwagi
na to, że te alkaloidy oznaczono w największym stężeniu w pełnym ekstrakcie wodnym
z ziela. Nie można również wykluczyć, że obserwowane różnice w wartościach badanych
zmiennych pomiędzy ekstraktami z ziela Ch. majus i otrzymanymi z siewek mogą wynikać
z zachodzenia interakcji flawonoidów z innymi związkami chemicznymi.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00