Antiradical activity and amount of phenolic compounds in extracts obtained from some plant raw materials containing methylxanthine alkaloids Aktywność przeciwrodnikowa oraz zawartość związków fenolowych w wyciągach otrzymanych z surowców roślinnych zawierających alkaloidy metyloksantynowe
Raw materials containing methylxanthine alkaloids such as yerba mate, guaraná, white
and green tea, coffee seeds, chocolate and cacao seed powder and extracts obtained from
these raw materials were investigated for their antioxidant features and the amount of
phenolic compounds. The level of phenolic compounds was measured with the colorimetric
method using Folin-Ciocalteu’s phenol reagent and antioxidant features was determined
with the use of DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical). Amounts of phenolic
compounds were presented in percentages per mass of extracts and mass of raw materials.
Antiradical potential was shown as the number of TAUDPPH units per mg of extracts and g
of raw materials. The highest number of antiradical units TAUDPPH as well as the amount of
phenolic compounds was calculated for white tea and its extracts and lowest for chocolate.
The correlation coefficient between the content of phenolics and antiradical features
of raw materials is equal to r=0.994.
Surowce takie jak yerba mate, guaraná , biała i zielona herbata, nasiona kawy, czekolada
i kakao zawierające alkaloidy metyloksantynowe były badane na zawartość związków fenolowych
i aktywność przeciwutleniającą. Poziom związków fenolowych określono metodą
kolorymetryczną za pomocą odczynnika Folin-Ciocalteu, a właściwości przeciwutleniające
mierzono stosując rodnik DPPH (difenylo-pikrylohydrazylowy). Ilość związków fenolowych
wyrażono w procentach masy wyciągów i surowców. Potencjał przeciwrodnikowy
określono jako liczbę jednostek TAUDPPH na mg wyciągów i g surowców. Największą liczbę
jednostek przeciwrodnikowych TAUDPPH oraz najwyższą zawartość związków fenolowych
wykazano dla białej herbaty i wyciągów otrzymanych z tego surowca, a najniższe wartości
uzyskano dla czekolady. Współczynnik korelacji pomiędzy ilością związków fenolowych
i aktywnością przeciwrodnikową surowców wynosił r=0,994.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00