Tytuł pozycji:
Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
- Tytuł:
-
Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
- Autorzy:
-
Rembiszewska, Dorota Krystyna
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/695741.pdf
- Data publikacji:
-
2018
- Wydawca:
-
Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie
- Tematy:
-
nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językowe
- Źródło:
-
Studia Pigoniana; 2018, 1, 1
2657-3261
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem omówienia są trzy nazwy potraw: bandurzak ‘placek z ziemniaków’, lewasz‘rodzaj zupy ziemniaczanej’, proziak ‘placek z mąki i wody z dodatkiem sody pieczony nablasze’ występujące w leksyce regionalnej Małopolski południowo-wschodniej – obszarzePolski, gdzie zaznaczyły się różne wpływy językowe, kulturowe i etniczne. Analiza tych nazwpozwala unaocznić trudności stojące przed etymologiem czy leksykografem gwarowym, którymiałby ukazać drogę wędrówki wyrazu z języka źródłowego do docelowego. Jednocześniepokazują bardzo wyraźnie, jak mocno zazębiają się wpływy językowe polskie, niemieckie,słowackie, ukraińskie i węgierskie na południowym wschodzie Polski.