The fatty acid (FA) profile of lipids extracted from the Varroa destructor parasitic mite and its host, drone
prepupae of Apis mellifera, was determined by gas chromatography (GC). The percentages of saturated fatty acids
(SFAs), monounsaturated fatty acids (MUFAs) and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were generally similar in
parasites and their hosts. Fatty acids were arranged in the following descending order based on their content: MUFAs
(ca. 52–55%), SFAs (ca. 41%) and PUFAs (ca. 3%). The predominant fatty acids were oleic acid (46% in mites, 44%
in prepupae) and palmitic acid (23% and 30%, respectively). Varroa parasites differed from their hosts in the quantity
of individual FAs and in their FA profiles. Three PUFAs noted in the host were not observed in parasitic mites, whereas
the presence of C21:0, C24:0 and C22:1 FAs was reported in mites, but not in drones.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00