Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diversity of yeast-like fungi and their selected properties in bioaerosol premises utility

Tytuł:
Diversity of yeast-like fungi and their selected properties in bioaerosol premises utility
Wybrane właściwości grzybów drożdżopodobnych na tle ich różnorodności w bioaerozolu pomieszczeń użyteczności publicznej
Autorzy:
Ejdys, E.
Dynowska, M.
Biedunkiewicz, A.
Sucharzewska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/67185.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Tematy:
diversity
yeast-like fungi
bioaerosol
school building
room
indoor air
Źródło:
Acta Mycologica; 2014, 49, 1
0001-625X
2353-074X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A total of 69 isolates of yeasts were recorded in the indoor air of the school buildings: 43 in heated rooms and 26 in unheated rooms. Perfect stages prevailed. Fungi isolated in our study belonged to 39 species. These were mostly monospecific isolates although five two-species isolates were noted. Differences in the properties of physiological characters of fungi isolated in both study seasons were observed. As indoor and outdoor air does not mix during the heating season, a specific substrate for prototrophic, non-fermenting yeastlike fungi forms. Acid production allows fungi to dissolve inorganic compounds in building structures and to release needed microcomponents. Abilities to produce carotenoid pigments are clearly promoted in yeast-like fungi living indoor. This may be related to the accumulation of compounds that are indirect stages in the cycle of biosynthesis of carotenoids or a surplus of oxidizing compounds.

Znaczną część biocenozy budynków stanowią trudno wykrywalne grzyby z różnych grup taksonomicznych. U podstawy niepowodzeń w hodowli i izolacji drożdżaków z bioaerozolu wewnętrznego leży zbyt mała wiedza dotycząca ekofizjologii izolatów bytujących w pomieszczeniach. Dlatego celem badań było poznanie niektórych właściwości drożdżaków, ułatwiających im przeżywanie w środowisku pomieszczeń. Materiałem do badań były grzyby drożdżopodobne uzyskane z bioaerozolu 26 pomieszczeń szkolnych o różnym sposobie użytkowania poddanych częściowej modernizacji. Próby pobierano w okresie grzewczym (listopad) i po wyłączeniu ogrzewania (maj). Określano morfologię uzyskanych izolatów grzybów, stadium rozwojowe, zdolności strzępkowania i wytwarzania chlamydospor oraz wybrane cechy biochemiczne: zdolności fermentacyjne, źródła węgla i azotu, przyswajanie witamin, wytwarzanie kwasów oraz zdolności syntezowania barwników. Ogólna liczba grzybów w bioaerozolu badanych pomieszczeń wynosiła wiosną od 314 do 3577 jtk/m 3, natomiast jesienią od 79 do 1533 jtk/m 3 . Z powietrza wewnętrznego w badanych budynkach uzyskano łącznie 69 izolatów drożdży: 43 z pomieszczeń ogrzewanych i 26 z nieogrzewanych. Dominowały stadia doskonałe. Wyizolowane grzyby należały do 39 gatunków. Na ogół izolaty były jednogatunkowe, natomiast w pięciu przypadkach stwierdzono izolaty dwugatunkowe. Zaobserwowano różnice w cechach fizjologicznych grzybów izolowanych w obu sezonach badawczych. Nie mieszanie się powietrza zewnętrznego i wewnętrznego pomieszczeń w okresie grzewczym stwarza specyficzne siedlisko dla prototroficznych, nie fermentujących grzybów droż-dżopodobnych. Produkcja kwasu umożliwia grzybom rozpuszczanie związków nieorganicznych w konstrukcjach budowlanych i uwalnianie potrzebnych mikroskładników. Zdolności wytwarzania barwników karotenoidowych, są wyraźnie promowane u drożdżaków bytujących w pomieszczeniach, co być może wiąże się z nagromadzeniem związków będących pośrednimi etapami w cyklu biosyntezy karotenoidów oraz nadmiarem związków utleniających.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies