In laboratory condition phenolic compounds, such as scopoletin, the ferulic, p-coumaric and trans-cinnamic acid retarded growth of Phoma exigua var. foveata mycelium. Equal effect revealed inhibitors of polyamine biosynthesis, DFMA and DFMO. A role of tested substances in potato gangrene pathogenesis is discussed.
W kulturach in vitro związki fenolowe, takie jak skopoletyna, kwasy: ferulowy, p-kumarowy i trans-cynamonowy ograniczały wzrost grzybni Phoma exigua var. foveata, sprawcę gangreny ziemniaka. Podobne działanie wykazywały inhibitory biosyntezy poliamin, difluorometyloarginina (DFMA) oraz difluorometyloornityna (DFMO). Przeprowadzono dyskusję nad ewentualną rolą testowanych substancji w patogenezie gangreny ziemniaka.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00