The influence of different secondary plant substances - glucosinolates, alkaloids and saponins on the food choice by larvae and beetles of Colorado potato beetle [Leptinotarsa decemlineata Say]
The influence of different secondary plant substances - glucosinolates, alkaloids and saponins on the food choice by larvae and beetles of Colorado potato beetle [Leptinotarsa decemlineata Say]
The influence of secondary plant substances - glucosinolates, alkaloids and saponins on the food choice by Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata Say) was investigated. Choice and no-choice assay with potato (Solanum tuberosum L.) leaf discs were made. lnsects' feeding was decreased on leaf discs treated with tested substances and it depended on the concentration of used compounds. Saponins were the most active as antifeedants against Colorado potato beetle.
Badano wpływ wtórnych metabolitów roślinnych: glukozynolanów rzepaku, alkaloidów łubinu i saponin lucerny na wybór pokarmu przez larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej (Leptinotarsa decemlineata Say). Przeprowadzono testy z wyborem i bez wyboru stosując krążki z liści ziemniaka traktowane badanymi związkami. Stwierdzono, że wszystkie trzy, badane związki wykazały pewne właściwości ograniczające żerowanie stonki, przy czym najsilniejszy efekt hamujący żerowanie wykazały saponiny.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00