W pracy podano wyniki laboratoryjnych badań wpływu obniżenia temperatury
na parametry charakteryzujące szybkość wiązania zaczynów z cementu hutniczego
CEM III/A 32,5 NA, to jest na: czas początku wiązania i końca wiązania.
Badaniom poddano zaczyny o wskaźniku wodno-cementowym W/C = 0,25–0,29;
0,35; 0,45 i 0,55. W badaniach stosowano następujące poziomy obniżonych temperatur
dojrzewania zaczynów: +20ºC, +10ºC, +5ºC i 0ºC. Stwierdzono dużą
wrażliwość kinetyki wiązania badanego cementu hutniczego na obniżanie temperatury,
objawiającą się sukcesywnym wydłużaniem czasu początku i końca wiązania.
Ustalono empiryczne zależności między czasem wiązania zaczynów a temperaturą
dojrzewania i wskaźnikiem wodno-cementowym.
The paper presents results of laboratory investigations of temperature
change influence on CEM III/A 32,5 NW/NA portland cement paste setting start
and end time. Experiments were performed on pastes of water-cement ratio equal
0,25 – 0,29; 0,35; 0,45; 0,55 at temperature equal 0°C, +5°C, +10°C, +20°C.
Strong thermosensitivity of the tested cement pastes was clearly found, that was
evidenced by increase of both setting start and setting end time. The empirical relations
between the cement paste setting time and curing temperature and watercement
ratio were established.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00