Rola klastrów w procesie internacjonalizacji polskiego sektora rolno-spożywczego The role of clusters in the internationalization process of Polish agri-food sector
Celem artykułu było określenie istoty, zakresu oraz celu funkcjonowania klastrów
w sektorze rolno-spożywczym, w kontekście jego internacjonalizacji. Przedstawiono charakterystykę
umiędzynarodowienia polskiej gospodarki żywnościowej oraz działalność klastrów w tym sektorze.
Wyniki badania wskazały na istotny potencjał inicjatyw klastrowych we wdrażaniu projakościowych
strategii internacjonalizacji polskiego sektora rolno-spożywczego.
The aim of this article was to define the essence, scope and goal of clusters in the agri-food
sector, in the context of its internationalization. The characteristic of the internationalization of Polish
food economy as well clusters activities were presented. The results indicated the significant potential
of clusters initiatives in the implementetion of quality-orientated, international strategies in polish
agri-food sector.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00