Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania akceptacji innowacyjnych produktów żywnościowych na rynku soków i napojów owocowych

Tytuł:
Uwarunkowania akceptacji innowacyjnych produktów żywnościowych na rynku soków i napojów owocowych
Conditional Acceptance of Innovative Food Products by Consumers on the Example of Fruit Juice Market
Обусловленности одобрения инновационных продуктов питания на рынке фруктовых соков и напитков
Autorzy:
Grębowiec, Mariusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/562144.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polski Instytut Ekonomiczny
Tematy:
innowacja
soki
uwarunkowania
determinanty
akceptacja
innovation
juice
determinants
acceptance factors
conditions
инновация
соки
обусловленности
детерминанты
одобрение
Źródło:
Handel Wewnętrzny; 2017, 3 (368) Tom II; 287-300
0438-5403
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Innowacje i działalność innowacyjna zyskują coraz większą popularność i zrozumienie w Polsce. Przedsiębiorstwa zaczynają dostrzegać potencjał rozwoju firmy wynikający z ich wprowadzania. We współczesnej gospodarce, w której obserwuje się szybkie tempo zmian, wynikające z dynamicznie zmieniających się preferencji konsumentów i dużej liczby jednostek konkurujących ze sobą, szanse przetrwania mają tylko te jednostki, które w innowacyjny sposób będą wdrażały nowe produkty, procesy i zmiany organizacyjne. Przedsiębiorstwa zaczynają dostrzegać, iż wprowadzanie innowacji jest warunkiem koniecznym, aby jednostka mogła istnieć na rynku i rozwijać się. Działalność taka jest obarczona dużym ryzykiem, ale wprowadzając modernizacje, przedsiębiorstwo może zyskać wymierne korzyści. Niniejsze opracowanie obejmuje przegląd podstawowych pojęć, klasyfikacji, procesu innowacyjnego i funkcji, jakie innowacje pełnią w gospodarce i w procesie funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw. Jego głównym celem było określenie wpływu podstawowych czynników określających innowacje na podejmowanie decyzji na rynku soków i napojów. Dokonano również charakterystyki rynku soków w Polsce i w innych państwach Europy, a także zwrócono uwagę na nowości produktowe, które w ostatnim czasie zostały wprowadzone na rodzimym rynku przez najbardziej znanych producentów. Całość rozważań teoretycznych została poparta badaniami własnymi przeprowadzonymi przez autora, przy pomocy ankiety internetowej przeprowadzonej na 261 przypadkowo dobranych osobach.

Innovation and innovative activities are gaining in popularity and understanding in Poland. Companies are beginning to see the potential for a company’s growth as a result of their introduction. In the today’s fast-changing economy driven by the rapidly changing consumer preferences and the large number of competing individuals, only those who innovatively implement new products, processes and organisational changes are likely to survive. Businesses are beginning to realise that innovation is a prerequisite for an entity to exist in the marketplace and grow. Such activity is subject to high risk, but by introducing process upgrades, the company can gain tangible benefits. This study covers an overview of the basic concepts, classifications of innovation processes and functions that innovations play in the economy and in the functioning of today’s businesses. Its main purpose was to determine the impact of various factors determining innovation, decision-making in the juice and beverage market. The juice market is also characterised in Poland and other European countries, and attention is paid to new product innovations which have recently been introduced in the home market by major producers. The body of theoretical considerations was supported by the author’s own research conducted by him with the help of an online survey of 261 randomly selected persons.

Инновации и инновационная деятельность обретают все бóльшую популярность и понимание в Польше. Предприятия начинают замечать потенциал развития фирмы, вытекающий из их ввода. В современной экономике, в которой наблюдаются быстрые темпы изменений, вытекающие из динамически изменяющихся предпочтений потребителей и большого количества конкурирующих друг с другом единиц, шансы на проживание имеют лишь те единицы, которые инновационным образом будут внедрять новые продукты, процессы и организационные изменения. Предприятия начинают замечать, что ввод инноваций – обязательное условие, чтобы единица могла существовать на рынке и развиваться. Такая деятельность обременена большим риском, но вводя модернизацию, предприятие может получить измеримые выгоды. Разработка охватывает собой обзор основных понятий, классификации, инновационного процесса и функций, выполняемых инновациями в экономике и в процессе функционирования современных предприятий. Ее основная цель – указать влияние основных факторов, определяющих инновации, на принимаемые решения на рынке соков и напитков. Дана тоже характеристика рынка соков в Польше и в других странах Европы, а также обратили внимание на продуктовые новинки, которые в последнее время были введены на отечественном рынке наиболее известными производителями. Теоретические рассуждения подкрепили собственные исследования, проведенные автором с помощью интернет-анкеты на 261 лицах случайной выборки.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies