Effect of some dietary o-dihydroxyphenols and quinones on hydrogen
peroxide (H2O2) concentration within tissues of the grain aphid Sitobion avenae
(F.) (Homoptera, Aphididae) has been studied. Among the studied aphid morphs
the highest level of H2O2 total was noted for winged adults (alatae) and the lowest
for larvae. The aphids exposed to the dietary pro-oxidative o-dihydroxyphenols
demonstrated significantly higher concentration of hydrogen peroxide than the
control ones. Among the studied compounds, caffeic acid showed the strongest
effect on the H2O2 level within the aphid tissues. The highest concentration (0.1%)
of this phenolic acid caused above 2-fold increase in the content of this radical
within the grain aphid tissues. The significance of these results for understanding
the toxicity of phenols to cereal aphids is discussed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00