Changes in activity of the grain aphid peroxidase (Px) and polyphenol
oxidase (PPO) towards phenolics isolated from leaves of black currant, sour
cherry and walnut were examined. Slight increase in activity of peroxidase was
found within insect tissues after 24 h of walnut extract treatment, whereas black
currant and sour cherry strongly inhibited activity of this enzyme. Later on, the
walnut extract reduced activity of the enzyme, finally about 30%. The other
extracts showed slight changes in Px activity. The grain aphid’s polyphenol
oxidase was stimulated during the first 24 h of the experiment. Further treatment
with the phenolics extracts reduced activity of the grain aphid polyphenol oxidase.
Generally, phenolics isolated from the black currant and sour cherry were more
effective in reducing activity of the aphid peroxidase, whereas phenolics from
walnut reduced the polyphenol oxidase activity. Possible application of the
phenolics isolated from the woody plants as modern biopesticides towards the
grain aphid is discussed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00