Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ensuring Poland’s food security in light of the war in Ukraine

Tytuł:
Ensuring Poland’s food security in light of the war in Ukraine
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego Polski w świetle wojny w Ukrainie
Autorzy:
Jureńczyk, Łukasz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/53912025.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
Tematy:
food security
Polska
war in Ukraine
agriculture
cereal
bezpieczeństwo żywnościowe
Polska
wojna w Ukrainie
rolnictwo
zboże
Źródło:
Świat Idei i Polityki; 2023, 22, 2; 79-97
1643-8442
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
To ensure the food security of a state, four conditions must be met: physical availability of food; sustainability and reliability of food supply; economic availability of food for all social groups; and health suitability of food products and food rations. Poland and Ukraine are major food exporters in Europe and the world. The war in Ukraine caused a significant increase in fuel and fertilizer prices, as well as difficulties in exporting from Ukraine, which resulted in a significant increase in food prices in the world. Difficulties in exporting Ukrainian food products to traditional partners, mainly via the Black Sea, and the EU’s suspension of customs duties on goods from Ukraine led to an increase in imports of Ukrainian food products to Poland. The above factors negatively affect the profitability of food production in Poland and the financial stability of Polish farmers. As Ukraine’s integration with the EU progresses, Ukraine’s food exports to Europe will increase, which will affect Polish food producers. This requires Poland to take appropriate measures both at the national and EU level.

Aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe państwa, muszą zostać spełnione cztery warunki: fizyczna dostępność żywności; trwałość i niezawodność dostaw żywności; ekonomiczna dostępność żywności dla wszystkich grup społecznych; oraz odpowiedniość zdrowotna produktów spożywczych i racji żywnościowych. Polska i Ukraina są ważnymi eksporterami żywności w Europie i na świecie. Wojna w Ukrainie spowodowała znaczny wzrost cen paliw i nawozów, a także trudności w eksporcie z Ukrainy, co przełożyło się na znaczny wzrost cen żywności na świecie. Utrudnienia w eksporcie ukraińskiej żywności do tradycyjnych partnerów, głównie przez Morze Czarne, oraz zawieszenie przez UE ceł na towary z Ukrainy spowodowały wzrost importu ukraińskiej żywności do Polski. Powyższe czynniki negatywnie wpływają na opłacalność produkcji żywności w Polsce i stabilność finansową polskich rolników. Wraz z postępującą integracją Ukrainy z UE będzie wzrastał eksport ukraińskiej żywności do Europy, co odbije się na polskich producentach żywności. Wymaga to od Polski podjęcia odpowiednich działań, zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies