Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Unusual Baltic inflow activity in 2002-2003 and varying deep-water properties

Tytuł:
Unusual Baltic inflow activity in 2002-2003 and varying deep-water properties
Autorzy:
Feistel, R.
Nausch, G.
Hagen, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/48654.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Oceanologii PAN
Tematy:
Sopot
temperature
inflow
residence time
deep water renewal
conference
salinity
Baltic Sea
Baltic Monitoring Programme
Źródło:
Oceanologia; 2006, 48, S
0078-3234
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The unusual sequence of inflow events into the Baltic Sea that occurred in 2002 and 2003 includes the first ever important baroclinic inflow to be described (August 2002), the Major Baltic Inflow (January 2003), which gave rise to the highest oxygen levels in the Gotland Deep since the 1930s, and the baroclinic inflow (August 2003) that elevated the Gotland Basin deep water salinity to values last observed in 1977, and caused the surface salinity to rise again. From these trend changes, salt residence times were estimated at about 20 years in the deep waters and 30 years above the pycnocline. Ventilation of the remote Karlsö Deep took until 2005, two years after the inflow event responsible, at a time when the Bornholm and Eastern Gotland Basins were already returning to stagnation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies