Scharakteryzowano założenia i zadania produkcji ekologicznej oraz wymagania dotyczące żywności
ekologicznej. Opisano system kontroli i certyfikacji żywności ekologicznej. Omówiono znakowanie
dla tej kategorii produktów. Porównano rynek żywności ekologicznej i konwencjonalnej.
Opisano czynniki wyboru żywności ekologicznej przez konsumentów w świetle przeprowadzonych
badań. Stwierdzono, że żywność ekologiczna znajduje rosnące zainteresowanie i nabywców
wśród świadomych konsumentów. System ekologicznego gospodarowania daje możliwość
pozyskiwania wielu różnorodnych biologicznie i bezpiecznych zdrowotnie produktów. W tym
aspekcie rolnictwo ekologiczne stanowi najpoważniejsze źródło naturalnej żywności funkcjonalnej.
Słowa kluczowe: żywność ekologiczna, konwencjonalna, jakość żywności ekologicznej, czynniki
wyboru i konsumenci
The assumptions and tasks of ecological production as well as requirements for organic food
were characterized. The system of control and certification of organic food has been described.
The labeling for this product category is discussed. The market for organic and conventional food
was compared. The factors determining the choice of organic food by consumers in the light
of the research have been described. It was found that organic food finds growing interest and
buyers among conscious consumers. The eco-management system provides the opportunity to acquire a wide range of biologically and health-safe products. In this respect, organic farming is
the most important source of natural functional food.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00