Nanoemulsje roślinnych olejków eterycznych oraz ich zastosowanie w utrwalaniu żywności Plant essential oils nanoemulsions and their application in food preservation
Przedstawiono aktualny stan wiedzy o kierunkach i możliwościach stosowania roślinnych
olejków eterycznych w utrwalaniu żywności. Zwrócono uwagę na mechanizm
oddziaływania składników olejków eterycznych na mikroorganizmy patogenne oraz
wskazano czynniki decydujące o ich skuteczności. W celu jej doskonalenia opisano
procedury stosowane w przygotowaniu nanoemulsji olejów eterycznych. Podano przykłady
metod ich otrzymywania oraz zastosowania w utrwalaniu żywności
The article describes the current state of knowledge on directions and possibilities
of the use of plant essential oils in food preservation. Attention is drawn to the mechanism
of action of essential oils components on pathogenic microorganisms and indication
of the factors in determining their effectiveness. An overview of the procedures used
in the preparation of essential oils nanoemulsions is provided. The examples of methods
for their preparation and use in food preservation are also presented
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00