Fitosanitarna ocena mieszanki zbożowo-strączkowej jako przedplonu dla jęczmienia jarego Phytosanitary evaluation of a cereal-and-legume mixture forecrop for the cultivation of spring barley
W doświadczeniu polowym oceniano fitosanitarną wartość mieszanki złożonej
z jęczmienia jarego i grochu siewnego, stanowiącej przedplon dla jęczmienia jarego.
Wykazano, że na tle pozostałych przedplonów (ziemniaka, grochu siewnego i jęczmienia
jarego) mieszanka ograniczyła występowanie plamistości siatkowej (Helminthosporium
teres) na wysiewanym po niej jęczmieniu, stymulowała natomiast porażenie roślin
przez patogeny powodujące choroby podsuszkowe (Fusarium spp. i in.) oraz przez
mączniaka prawdziwego zbóż i traw (Erysiphe graminis). Zmniejszenie nasilenia plamistości
siatkowej (Helminthosporium teres) najwyraźniej uwidoczniło się w stosunku do
jęczmienia wysiewanego po sobie. Groch z kolei wpływał ograniczająco na zainfekowanie
podstawy źdźbła, głównie przez grzyby z rodzaju Fusarium. Ze względów fitosanitarnych
mieszanka jęczmienia jarego z grochem stanowiła lepszy przedplon dla jęczmienia
niż jęczmień w siewie czystym.
The field experiment was to evaluate the phytosanitary value of a spring barley
and field pea mixture as a forecrop for the cultivation of spring barley. It was shown that,
as compared with the other forecrops (potato, field pea and spring barley), the
experimental mixture reduced the incidence of barley leaf net blotch (Helminthosporium
teres) in barley cultivated the following year, yet it stimulated plant infections by pathogens
causing stem base diseases (Fusarium spp. and oth.) and by powdery mildew
(Erysiphe graminis). The reduction in barley leaf net blotch (Helminthosporium teres)
was most clearly seen in barley cultivated after barley. The field pea reduced infections of
the stem base caused mainly by Fusarium spp. From the phytosanitary point of view, the
cereal-and-legume mixture was a better forecrop for barley than barley in pure stand.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00