Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of water extracts from Galium aparine L. and Matricaria maritima Subsp. inodora (L.) Dostal on germination of winter rye and triticale

Tytuł:
The influence of water extracts from Galium aparine L. and Matricaria maritima Subsp. inodora (L.) Dostal on germination of winter rye and triticale
Wpływ wodnych wyciągów z Galium aparine L. i Matricaria maritima Subsp. inodora (L.) Dostál na kiełkowanie żyta i pszenżyta ozimego
Autorzy:
Kwiecinska-Poppe, E.
Kraska, P.
Palys, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/46665.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Wydawnictwo PB
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Agricultura; 2011, 10, 2
1644-0625
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During the research, it was assessed how water extracts from Galium aparine and Matricaria maritima subsp. inodora affect the germination energy and capacity, as well as the length of the seedling root and the first leaf of the Dankowskie Zlote cultivar of Secale cereale and of the Janko cultivar of Triticale rimpaui. The experiment was conducted under laboratory conditions, with the use of Petri dishes. The influence of three concentrations of water extracts prepared from the dry and fresh mass of the plant’s above-ground parts was examined. Petri dishes watered with distilled water constituted the control treatment. Water extracts prepared from the Matricaria maritima subsp. inodora dry and fresh mass and Galium aparine fresh mass reduced the germination capacity and energy of rye and triticale in direct proportion to the increase of concentration. Higher concentrations of water extracts reduced, to a significantly larger extent, the growth of the seedling roots of both species. Lowest-concentration water extracts from the Matricaria maritima subsp. inodora dry and fresh mass and from the Galium aparine fresh mass stimulated the growth of seedling root of the cereals under study. Higher concentrations of water extracts prepared from the Galium aparine and the Matricaria maritima subsp. inodora dry mass reduced, to a significantly larger extent, the growth of the first leaf.

W badaniach oceniono oddziaływanie wodnych wyciągów z suchej i świeżej masy Galium aparine i Matricaria maritima subsp. inodora na energię, zdolność kiełkowania oraz długość korzenia zarodkowego i pierwszego liścia Secale cereale (odmiany Dańkowskie Złote) oraz Triticale rimpaui (odmiany Janko). Wyciągi wodne sporządzone ze świeżej masy Galium aparine zmniejszały energię kiełkowania żyta i pszenżyta ozimego wprost proporcjonalnie do wzrostu stężenia. Wyciągi wodne o najwyższym stężeniu sporządzone z Galium aparine i Matricaria maritima subsp. inodora obniżały zdolność kiełkowania ziarniaków, a także istotnie skracały długość korzeni zarodkowych w porównaniu z pozostałymi badanymi roztworami oraz obiektem kontrolnym. Wyciągi o najniższym stężeniu, z suchej i świeżej masy maruny oraz świeżej masy przytulii, wyraźnie natomiast stymulowały wzrost korzeni zarodkowych badanych gatunków zbóż. Testowane wodne wyciągi w istotnie większym stopniu skracały długość korzeni zarodkowych żyta ozimego niż pszenżyta ozimego, co świadczy o różnej wrażliwości badanych gatunków zbóż. Wyciągi ze świeżej masy przytulii i suchej masy maruny, o najwyższym stężeniu, w największym stopniu skracały długość pierwszego liścia w porównaniu z pozostałymi stężeniami i kontrolą.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies