Secondary school education for the needs of tourism and hospitality in croatia – analysis of present state and proposals for improvement Wykształcenie na poziomie średnim dla potrzeb turystyki i hotelarstwa w Chorwacji – analiza stanu obecnego i propozycje usprawnień
The Republic of Croatia has a total of 93 vocational schools for professions
in hospitality and tourism: chef, waiter, pastry-chef, hotel and tourism technician,
and hotel and tourism sales officer. Evidently, the outcome of such a wide
dispersion of educational institutions can only be a decline in the quality of the
teaching process. While there is obviously no lack of secondary schools in the 202
field of hospitality and tourism, the skills of pupils graduating from these
schools are dubious in the opinion of many tourism and hospitality professionals.
It is assumed that the causes behind the adverse results of the entire secondary
schooling system lie in the lack of motivation in young people, who tend to
leave the selection of their future occupation to their parents or who are likely to
enrol in a vocational school only after they have failed to enrol in the school of
their choice. The educational system in Croatia needs to undergo thorough
change. Or, rather, it needs to adapt to European educational standards, because
after the flow of services and goods with the EU, the flow of labour is to be expected,
which will demand standard education for various levels and profiles of
personnel, at least with regard to basic core subjects. On the other hand, there is
a need to integrate hospitality schools in Croatia to create strong and wellequipped
county centres for the schooling of future workers in tourism and hospitality.
This paper seeks to put forward concrete solutions for reorganising the
Croatian secondary schooling system for the needs of tourism and hospitality
and to meet the demands of modern tourism practise.
Na terenie Chorwacji działają łącznie 93 szkoły średnie kształcące w zawodach
przydatnych dla hotelarstwa i turystyki, takich jak: kucharz, kelner, cukiernik,
technik hotelarstwa oraz zarządzanie turystyką. Oczywiście takie rozproszenie
szkół moŜe tylko powodować spadek jakości procesu dydaktycznego.
Mimo Ŝe nie brakuje szkół średnich kształcących w zakresie turystyki i hotelarstwa,
umiejętności uczniów, absolwentów tych szkół są nisko oceniane w opiniach
wielu specjalistów z przemysłu turystycznego.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00