Celem pracy było określenie wpływu stopnia zabrudzenia krów na liczbę komórek
somatycznych w mleku. Spośród ocenianych partii ciała 64 krów najmniejszym zabrudzeniem
charakteryzowało się podbrzusze (1,2 pkt.), a następnie wymię – 1,76 pkt. Największy
udział krów wykazywał lekkie zabrudzenie – 40,4%, niewiele mniej – 38,6% stanowiły zwierzęta
czyste, 14,8% brudne, a tylko 6,3% krowy bardzo brudne. Wymię u 46,7% krów oceniono
jako czyste, u 35% krów jako lekko zabrudzone, a u 18,3% jako brudne i bardzo brudne. Wraz
ze wzrostem stopnia zabrudzenia poszczególnych partii ciała krów wzrastała liczba komórek somatycznych
w mleku.
The aim of the study was to determine the effect of degree of dirtiness of 64 cows on
milk somatic cell count. Of the cows’ body parts evaluated, the lowest dirtiness scores were characteristic
of underbelly (1.2 pts.) followed by udder (1.76 pts.). Most cows were slightly dirty
(40.4%) or clean (38.6%), with 14.8% of dirty animals and only 6.3% of very dirty animals.
Udder was clean in 46.7%, slightly dirty in 35%, and dirty or very dirty in 18.3% of the cows. Milk
somatic cell count increased with the degree of dirtiness respective parties of the cows’ body.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00