Koncentracja wybranych frakcji białek oraz ich procentowy udział w białku całkowitym osocza krwi cieląt noworodków The concentration of selected protein fractions and their percentage of the total blood plasma protein in neonatal calves
Celem pracy było określenie dynamiki zmian koncentracji albumin oraz frakcji
wybranych białek o masach zarówno wyższych, jak i niższych od albumin. Zbadano również
zmiany procentowego udziału tych frakcji w białku całkowitym osocza krwi. Badania przeprowadzono
na siedmiu cielętach w pierwszych siedmiu dniach życia. Wykazano, że zmianom wraz
z wiekiem ulega zarówno koncentracja, jak i procentowy udział albumin oraz białek o masach
cząsteczkowych wyższych i niższych w białku całkowitym osocza krwi cieląt noworodków.
Średnie stężenie albumin w osoczu krwi w pierwszym tygodniu wahało się w granicach od 29,22
do 31,72 g ・ l–1. Procentowy udział tej frakcji w białku całkowitym osocza krwi obniżał się od
38,14 do 29,43%. Stężenie frakcji białek wysokocząsteczkowych wykazywało tendencję wzrostową
(od 8,43 do 14,47 g ・ l–1). Średni procentowy udział tej frakcji w białku całkowitym wahał
się od 10,71 do 13,22%. Koncentracja białek niskocząsteczkowych wzrastała w pierwszych czterech
dniach życia od 18,73 do 36,60 g ・ l–1, a ich procentowy udział w białku całkowitym wzrastał
od 24,10 do 31,64%.
The aim of the present study was to evaluate dynamic changes in the concentration
of albumin, and selected protein fractions with higher and lower molecular weight in comparison
to albumin. The percentage of these fractions of the total blood plasma protein was also ex-amined. The experiment was carried out on 7 calves during their first seven days of life. Additionally,
changes with age of the albumin and high and low molecular weight protein concentration
and percentage of the total blood plasma protein were also determined. During the first week
of life mean albumin concentration in the blood plasma varied between 29.22–31.72 g ・ l–1. The
percentage of these fractions of the total blood plasma protein decreased from 38.14 to 29.43%.
The concentration of high molecular weight fraction rose (from 8.43 to 14.47 g ・ l–1). Average
percentage of these proteins of the total protein varied between 10.71–13.22%. Both low molecular
weight protein concentration (from 18.73 to 36.60 g ・ l–1) and their percentage of the total
protein (from 24.10 to 31.64%) increased during the first four days of life.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00