Wykrywanie enterotoksynogennych szczepów Staphylococcus spp., wyizolowanych od krów z mastitis, metodą multipleks PCR Detection of enterotoxigenic Staphylococcus spp. strains, isolated from cows with mastitis, using multiplex-PCR
Celem podjętych badań była identyfikacja oraz analiza molekularna 35 szczepów
Staphylococcus spp., wyizolowanych z mleka krów z kliniczną postacią mastitis, pod kątem ich
potencjalnej zdolności do wytwarzania enterotoksyn gronkowcowych (SEs), najczęściej wywołujących
zatrucia pokarmowe ludzi (SEA-SEE).Wytypowane szczepy scharakteryzowano wstępnie
na podstawie wzrostu kolonii bakteryjnych na chromogennym podłożu CHROMagar Staph.
aureus. Następnie wszystkie izolaty analizowano z użyciem gatunkowo specyficznej reakcji PCR,
ukierunkowanej na wykrycie dwóch markerów molekularnych: nuc – specyficznego dla gatunku
S. aureus i gehM – specyficznego dla S. xylosus. Dodatkowo oznaczano enterotoksynogenność
wykrytych szczepów (obecność genów sea-see, w tym secv), z użyciem metody multipleks PCR.
Spośród 35 analizowanych izolatów aż 18 szczepów (51,4%) stanowiło gronkowce koagulazoujemne
(CNS) z gatunku S. xylosus, a tylko dwa izolaty (5,7%) należały do koagulazododatnich
szczepów S. Aureus. W przypadku siedmiu szczepów S. xylosus (20%) wykryto metodą multipleks
PCR geny enterotoksyn (se) zidentyfikowane jako: sea (71,4%), secv (14,3%) oraz sed
(14,3%). Ponadto, w DNA pięciu spośród tych szczepów (71,4%), uzyskano amplikony specyficzne
dla innych, bliżej nieokreślonych genów se lub ich wariantów, które na podstawie analizy
in silico oznaczono jako: seg, seh, sei lub selu. Uzyskane wyniki wskazują na konieczność uwzględniania
w diagnostyce gronkowców koagulazoujemnych ich właściwości toksynogennych, ponieważ
mogą one stanowić ważną grupę mikroorganizmów obecnych w żywności. Przyczyniły
się także do podkreślenia znaczącej roli enterotoksynogennych szczepów S. xylosus w etiologii
mastitis.Wykonane badania potwierdziły przydatność metod molekularnych do wykrywania potencjalnie
enterotoksycznych szczepów Staphylococcus spp. izolowanych od zwierząt.
The aim of the study was the identification and molecular analysis of 35 Staphylococcus
spp. strains, isolated from milk of cows with clinical form of mastitis, regarding to its potential
ability to produce enterotoxins (SEA-SEE). All examined strains were first characterized
on the basis of the image analysis of the bacterial colony growth on chromogenic medium
CHROMagar Staph. aureus. In the next step all strains were analyzed using the species-specific
PCR, based on detection of two molecular markers: nuc – specific for S. aureus and gehM –
specific for S. xylosus. Additionally, enterotoxigenicity of identified strains (presence of seasee
genes, including secv), in the multiplex-PCR was performed.Atotal of 35 isolates from milk
samples of bovine clinical mastitis cases were analyzed and 18 strains (51.4%) classified as
S. xylosus (CNS), where only two strains (5.7%) were coagulase-positive S. aureus. Seven isolates
of S. xylosus (20%) were positive for enterotoxin genes (se), as detected by multiplex-polymerase
chain reaction, with sea (71.4%), secv (14.3%) and sed (14.3%). In addition, in the case
of five strains (71.4%), amplicons specific for others, indefinable se genes or their variants were
detected, which on the basis of in silico analysis were identified as: seg, seh, sei or selu. The data showed that the toxigenic properties of CNS should not be ignored and further investigation of
this group of microorganisms in food could be very important.Moreover the research contributed
to emphasize the meaning of enterotoxigenic S. xylosus strains in the etiology of cows’ mastitis.
The study also confirmed the usefulness of molecular methods in detection of potentially enterotoxic
Staphylococcus spp. strains, isolated from animals.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00