Polish organic farming on the background of the European Union in light of new regulations Polskie rolnictwo ekologiczne na tle Unii Europejskiej w świetle nowych regulacji prawnych
The theme of the development of organic farming
in the EU and in Poland was taken up in the study, pointing
out that organic production is an element of the EU agricultural
product quality schemes. In this sense, organic production
pursues the same objectives under the Common Agricultural
Policy which are an integral part of all the EU systems of
quality agricultural production. Within the EU, the number of
organic farms increased from 124.8 thousand in 2004 to 186.2
thousand in 2010 (49.2%), while the level of organic crops
increased respectively from 5.9 million hectares to 9.2 million
hectares (55.9%). In Poland in 2013, there were 19,900 certified
organic farms adding 6.7 thousand ones which were to
undertake organic production during the so-called transition
(adaptation) period. The average area of an organic farm was
twice larger than that of the average size in the country. These
farms occupied 1.4% of the total area of agricultural land including
farms which are in the stage of transition. This area
accounted for 2.0% of arable land in the country. An important
part of the functioning of such farms was their certification,
which implied products with logos and mandatory labelling.
Financial support for organic farming was carried out within
the framework of agri-environmental programmes with participation
of farmers in the food quality scheme of the RDP.
Between 2014–2020, additional actions related to organic
farming were undertaken.
W badaniach podjęto temat rozwoju rolnictwa ekologicznego w UE i w Polsce. Wskazano, że produkcja ekologiczna stanowi element unijnych systemów jakości produktów rolnych. W tym sensie produkcja ekologiczna realizuje te same cele w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, które stanowią nieodłączny element wszystkich unijnych systemów jakości produkcji rolnej. W ramach UE liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła ze 124,8 tys. w 2004 r. do 186,2 tys. w 2010 r. (49,2%), natomiast poziom upraw ekologicznych odpowiednio z 5,9 mln ha do 9,2 mln ha (55,9%). W Polsce w 2013 r. było 19,9 tys. gospodarstw ekologicznych z certyfikatem oraz dodatkowo 6,7 tys. w okresie przejściowym – przystosowywania do podjęcia produkcji ekologicznej. Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego była dwukrotnie większa niż przeciętna wielkość
dla całego kraju. Gospodarstwa te zajmowały 1,4% ogólnej powierzchni użytków rolnych, a łącznie z gospodarstwami będącymi w fazie przejściowej stanowiło to 2,0% użytków rolnych kraju. Istotną częścią funkcjonowania tego typu gospodarstw była ich certyfikacja, a produkty musiały mieć logo i obowiązkowe oznakowanie. Wsparcie finansowe dla rolnictwa ekologicznego realizowano w ramach programów rolnośrodowiskowych i uczestnictwa rolników w systemie jakości żywności PROW, a w okresie 2014–2020 podjęto dodatkowe działania związane z rolnictwem ekologicznym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00