Changes in productivity of selected branches of the Polish food sector in the years 2004–2013 Zmiany produktywności wybranych branż polskiego przemysłu spożywczego w latach 2004–2013
The aim of this paper is to specify changes in productivity
of the Polish food sector as a whole and its selected
branches in the years 2004–2013. Analyses were conducted
based on the Malmquist Productivity Index (MPI). In the MPI
model the following variables were adopted: the output – sold
production (million PLN), inputs – average number of employees
(thous) and gross value of fi xed assets (million PLN).
It was confirmed that productivity of the Polish food sector
improved in the years 2004–2013. Results of analyses showed
that changes in technical efficiency had a greater effect on
changes in food sector productivity in Poland – particularly
in the first period following Poland’s accession to the EU and
starting from 2009, i.e. the outbreak of the economic crisis.
Technical change had a considerable eff ect on the improvement
of productivity in the food sector only in the years 2006–
2008. The greatest mean annual improvement in productivity
in the analysed period was observed in meat and milk processing
and beverage production.
Celem artykułu jest określenie zmian produktywności całego polskiego przemysłu spożywczego i jego wybranych branż w okresie 2004–2013. Badania przeprowadzono, bazując na indeksie produktywności Malmquista (Malmquist Productivity Index, MPI). Do modelu MPI przyjęto jako zmienne: efekt – produkcję sprzedaną (mln zł) oraz nakłady – przeciętne zatrudnienie (tys.) i wartość brutto środków trwałych (mln zł). Potwierdzono, że w latach 2004–2013 polski przemysł
spożywczy odnotował poprawę produktywności. Wyniki badań wykazały, że większy wpływ na zmianę produktywności przemysłu spożywczego w Polsce miały zmiany efektywności technicznej – szczególnie w pierwszym okresie po akcesji do UE oraz od 2009 r., czyli od momentu kryzysu gospodarczego. Postęp technologiczny znacząco wpływał na poprawę produktywności
przemysłu spożywczego jedynie w latach 2006–2008. Najwyższą średnioroczną poprawę produktywności w badanym okresie osiągnęły branże przetwórstwa mięsa i mleka oraz produkcja napojów.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00