The majority of the population in Sub-Saharan Africa
is employed in agriculture. Nevertheless, the productivity
of the sector is relatively low in comparison with other regions
of the world. Based on convergence theory, technology
transfer can enhance growth. However, the effective transfer
of technology requires a certain absorption capacity from
the recipient. Based on the qualitative research on cassava
production in Congo Brazzaville, we identified key factors
that influence the transfer process. These factors have been
divided into four key areas: market, institutions, technology,
and social capability. Cassava production value chain in Ignie
region served as a case study for the evaluation of technology
transfer absorptive capacity in Congo agriculture. We
learned that the lack of agro-technical education, shortages in
infrastructure, unavailability of business services, and market
structure are among the main barriers of the intensification of
technology use in agriculture.
W krajach Afryki Subsaharyjskiej znaczna część ludności zatrudniona jest w sektorze agrarnym, ale jego wydajność
i poziom technologiczny pozostają stosunkowo mało rozwinięte w porównaniu z innymi regionami świata. Potencjalnym
sposobem na przezwyciężenie problemów rolnictwa jest transfer technologii oraz wykorzystanie efektu konwergencji. Efektywność
tego procesu jest jednak zależna od możliwości absorpcji technologii. Celem artykułu jest zidentyfikowanie kluczowych
czynników wpływających na wykorzystanie technologii w rolnictwie subsaharyjskim na przykładzie upraw manioku w Kongu.
Na podstawie badań jakościowych (wywiady bezpośrednie, obserwacje) przeprowadzono analizę uproszczonego łańcucha wartości
produkcji manioku w Kongu. Stwierdzono występowanie istotnych barier o charakterze rynkowym, technologicznym,
instytucjonalnym i społecznym, wpływających na możliwości absorbowania technologii. Chodzi przede wszystkim o braki
dotyczące poziomu wykształcenia ludności, dostępności rozwiązań infrastrukturalnych, struktury rynku oraz dostępności usług
rozwoju biznesu, ale również o niewystarczające rozwiązania instytucjonalne obejmujące transfer technologii zarówno o charakterze
komercyjnym, jak i niekomercyjnym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00