The aim of the study was to identify whether and
to what extent the selected quality signs guarantee food safety
understood in a broader sense as a food quality and whether
the legal requirements governing their functioning affect their
use by food producers. Detailed analysis concern the selected
signs encountered in the Polish food market: “Poznaj Dobrą
Żywność” (Try Fine Food), “Jakość Tradycja” (Quality Tradition),
“Lista Produktów Tradycyjnych” (Traditional Products
List) and Protected Designation of Origin (PDO), Protected
Geographical Indication (PGI) and Traditional Speciality
Guaranteed (TSG). Considerable attention was paid to their
legal requirements related to ensuring food safety, because, as
a factor in the economic environment, they strongly influence
the activity of entities in agribusiness. For the study dogmatic
method and documentary method for the secondary data collection
were used. Results were elaborated and shown by the
descriptive method and graphic techniques. The least of all the
quality signs in Poland are those legally protected by the EU
(9 PDO, 19 PGI, 9 TSG), which is undoubtedly linked with
high EU requirements of their use for producers. Among all of
the analysed signs, the most popular is the Polish “Traditional
Products List” (1347 registered products till the end of 2014),
probably due to the lack of any institutional verification ex
ante and ex post of statutory requirements fulfilment regarding
the quality of the products to be put on the List. Considerations
can be the basis for further research, especially in terms
of proposing the creation of legal and economic instruments
or improvements to existing ones in terms of helping producers
to meet the high legal requirements of the discussed quality
signs.
Celem badań jest wskazanie, czy i w jakim stopniu wybrane znaki jakości gwarantują bezpieczeństwo żywności,
rozumiane w szerszym znaczeniu jako gwarancja szczególnych cech jakościowych, oraz czy wymogi prawne regulujące ich
funkcjonowanie mają wpływ na ich stosowanie przez producentów żywności. Szczegółowo przeanalizowano tu następujące
znaki i systemy jakości spotykane na polskim rynku żywności: Poznaj Dobrą Żywność (PDŻ), Jakość Tradycja (J&T), Lista
Produktów Tradycyjnych (LPT) oraz Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Pochodzenie Geograficzne (ChPG)
i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Szczególną uwagę poświęcono ich wymogom prawnym w odniesieniu do
zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności, bo jako czynnik otoczenia gospodarczego istotnie wpływają one na działalność
w agrobiznesie. W badaniach wykorzystano metodę dogmatyczną oraz metodę dokumentacyjną do zebrania danych wtórnych.
Wyniki zostały opracowane i przedstawione metodą opisową oraz technikami graficznymi. Przeprowadzone badania wykazały,
że najmniej na polskim rynku występuje znaków chronionych prawem unijnym (9ChNP, 19 ChOG, 9 GTS), co niewątpliwie
wiąże się z wysokimi wymogami prawnymi ich stosowania. Spośród wszystkich analizowanych znaków najbardziej popularna
jest „Lista Produktów Tradycyjnych” (1347 produktów zarejestrowanych na koniec 2014 r.), do czego zapewne przyczynił się
brak jakiejkolwiek weryfikacji ex post i ex ante spełnienia ustawowych wymogów co do jakości umieszczonych na niej produktów.
Rozważania mogą posłużyć jako podstawa do dalszych badań, zwłaszcza w odniesieniu do zaproponowania instrumentów
prawnych i ekonomicznych oraz ulepszenia tych istniejących pod kątem pomocy producentom w spełnieniu wysokich wymagań
prawnych omówionych znaków jakości.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00