Paper provides an analysis of goals and choices attached to food consumption.
The study is an insight into intertemporal decisions that involve uncertainty and risk. Results
were explained by a model of hyperbolic discounting that describes inconsistent
preferences which appear to be frequent phenomena among hedonic and utilitarian goals
when options are attributed to different moments.
Praca na podstawie analizy wyników badania ankietowego przedstawia najczęściej
występujące konflikty celów w wyborach dotyczących żywności oraz wskazuje
na dominację konfliktu między smakiem a zwrotnością. Następnie prezentuje model, na
podstawie którego można wnioskować, w jaki sposób konflikt pomiędzy celem hedonistycznym,
jakim jest smak i celem utylitarnym, jakim jest zdrowotność, będzie rozwiązany.
Proponowany model dyskontowania hiperbolicznego umożliwia wyjaśnienie preferencji,
tak częstych w konsumpcji żywności a niestabilnych w czasie. Praca wskazuje
również na to, w jaki sposób należy postępować, by zachować większą spójność preferencji
i ustrzec się od wyborów niesatysfakcjonujących.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00