Poziom specjalizacji produkcji żywca wieprzowego a efektywność gospodarstw rolniczych Level of specialization and efficiency of farms producing pigs for slaughter
W pracy przedstawiono wpływ specjalizacji gospodarstw nastawionych na
produkcję żywca wieprzowego na ich wyniki ekonomiczne. Skupiono się przede wszystkim
na zbadaniu zależności dochodu z rodzinnego gospodarstwa rolnego i dochodu, jaki
przynosi produkcja żywca wieprzowego w zależności od poziomu wyspecjalizowania gospodarstw.
Uzyskane wyniki wykazują, że specjalizacja jest korzystnym zjawiskiem.
Wzrost stopnia specjalizacji w produkcji żywca wieprzowego implikował wzrost dochodu
z rodzinnego gospodarstwa rolnego, dochodu z działalności, a także dochodowości ziemi
i pracy.
The paper presents the impact of specialization of farm producing pigs for
slaughter on their economic performance. The main issue of the study was to show the
dependence between family farm income, as well as income from pigs for slaughter production
and the level of specialization. The results show, positive impact of farms specialization
on economic results of these farms. Increase of the level of specialization implied
increase of the family farm income, income from pigs for slaughter production and profitability
of land and labour.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00