Modelowanie neuronowe w obliczaniu współczynnika przenikania ciepła oraz wymaganej warstwy izolacji przegrody budowlanej Neural modelling for calculating the heat transfer coefficient and required isolation layer of wall barier
W referacie przedstawiono zastosowanie sztucznych sieci neuronowych do obliczania współczynnika przenikania ciepła U oraz model odwrotny, polegający na obliczaniu grubości warstwy izolacyjnej przy zadanym współczynniku. Opisano metodykę sporządzenia zbioru uczącego sztuczne sieci neuronowe oraz opisano zbiór przetestowanych sieci neuronowych. Metody sztucznej inteligencji, w tym sztuczne sieci neuronowe, pozwalają uwzględnić w obliczeniach wiele zjawisk i procesów trudnych do opisu matematycznego ze względu na swoją nieliniowość, stąd uzyskane modele neuronowe będą uzupełniane w przyszłości o dodatkowe parametry obliczeniowe.
The report presents the usage of artificial neural networks to calculate heat transfer coefficient U and the opposite model, which consists on calculating the thickness of the isolation layer with given coefficient. The methodology of making a set teaching artificial neural networks and the set of tested neural networks were described. The methods of artificial intelligence, including neural networks, let include in calculations many phenomena and processes hard to describe mathematically because of their nonlinearity, so obtained neural models will be completed by additional computable parameters in future.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00